2017. július 9., vasárnap

BALOG ZOLTÁN EGY DÚS KEBLŰ SZŐKE NŐ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Iványi Margit
2017.07.08.


Kicsit még menjünk vissza arra a Semmelweis-napi hírre, mely arról szólt, hogy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter szerint a média álhíreket gyárt az egészségügyről: direkt olyan történeteket kiemelve, amelyekkel manipulálhatja a közvéleményt.

Balog szerint ezzel azt sugallják a csúnya újságírók, hogy “a legjobban teljesítő egészségügyi dolgozók meg akár rendszerek ellenére is – hiszen nagyon sok mindenre büszkék lehetünk az egészségügyben – mégiscsak valamilyen módon alkalmatlan ez a rendszer” – nevezi meg a bajok okát a mindenhez értő lelkész-miniszter. Itt megnézhetik a HírTV felvételét.

Balog már a sötét jövőt is látja, melyben az álhírek lerombolják azt, ami a gyógyításban a legfontosabb: neeeem, ez nem a gyógyszer, nem a gyógymód, nem az orvos és a nővér, sőt, még csak az a fránya pénz sem, hanem a “bizalom”. A magyar egészségügy olyan, hogy a betegnek bíznia kell benne, igaz más lehetősége nem maradt, mert egyéb látható feltételei a gyógyulásának nem nagyon vannak.

Aki a körülmények mellett – ellenére? – nem bízik, annak annyi. A bizalom jó, mert nem kerül semmibe, maximum a beteg életébe. A bizalomtól még senki nem gyógyult meg, a kezelés és a jó ellátás, a gyógyszer elengedhetetlennek látszik. Egyesek szerint ha jó az egészségügy, még bizalom nélkül is képes meggyógyítani a beteget. A bizalmat állítólag éppen ez állítaná helyre, nem az újságcikkek, pedig azok a másik oldalon is bőven vannak.

De a beteg nem a megfelelő cikkeket olvassa, ez a baj, és leginkább az, hogy hallgat a saját érzékszerveire és a tapasztalataira. Balog azt mondja, hogy ne higgyenek a szemüknek és a fülüknek, mert az egészségügyben minden rendben van, csak bizonyos gonosz újságírók álhíresztelik, hogy éppen a darabjaira hullik. A média fennmaradt, még nem kormánypárti töredéke hazudja a retinájukra, hogy omlik a plafon, ehetetlen az étel, hosszú hónapokig kell sürgős vizsgálatokra várniuk, és mire rájuk kerül a sor, meghal a beteg.

De talán ez is csak érzéki csalódás, a temetői statisztikák is hazudnak, az újságírók ármánya, hogy Balog szuper egészségügyébe vetett bizalmat rombolják. Valami csalárd módon ezek az újságírók azt találták ki, hogy a kormányzati jelentéseket ismertetve rombolják a bizalmat. Az adatokat azonban Balog kormányának felméréséből vették.

“Az összes haláleset 26 százaléka, több mint 32 ezer haláleset lett volna elkerülhető 2014-ben, ha megfelelő lett volna az egészségügyi ellátórendszer és hatékonyabb lett volna a népegészségügy” – ez áll abban az egészségügyi teljesítményértékelésben, amelyet a Állami Egészségügyi Ellátó Központ koordinálásával készített a kormány. A jelentés itt olvasható teljes terjedelmében. A helyzet azóta csak romlott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.