2017. július 31., hétfő

BAJBAN A DUNA ARÉNA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Hargitai Miklós
2017.07.31.


Városfejlesztési mérföldkő helyett elpuskázott lehetőség maradt a Duna Aréna és a Dagály strand környékének rendezése. Mától nincs üzemeltetője a 43 milliárd forintból felépített komplexumnak, és azt sem tudni, ki tölti majd fel vízzel a medencét.

Egy szétvert oázis és egy méregdrága kősivatag – tájépítészeti-városfejlesztési szempontból ez a most véget ért vizes vb mérlege. Ha onnan nézzük, hogy mit kaptak a budapestiek a világbajnokságnak köszönhetően az adóforintjaikért, a kép még gyászosabb: alig valamit, viszont nagyon sokat veszítettek.

A legfájóbb kétségkívül a Dagály strand, amely Budapest (és különösen a pesti oldal) olcsó és jól megközelíthető helyszínei közé tartozott. A Dagály szempontjából már az előkészületek is rosszul kezdődtek: 2015-ben a Budapesti Közlekedési Vállalat 52 milliárd forintos adósságának átvállalása fejében a strandot a kormány állami tulajdonba vette, mondván, hogy annak területe a 2017-es vizes világbajnokság fő helyszínéül fog szolgálni. Az átépítés tömeges fakivágással kezdődött, a zöldek 100 és 160 közé teszik az elpusztított fák számát, áldozatul esett többek között az emblematikus Duna-parti jegenyesor egy része is. Az építők azt ígérték, hogy 106 új fa elültetésével pótolják a letarolt növényzetet, de egyrészt bejárási lehetőség híján lehetetlen ellenőrizni, hogy ez valóban megtörtént-e, másrészt a (minimálisan) kivágott száz kifejlett fa helyett 106 facsemete elültetése még a hatályos, meglehetősen engedékeny szabályozás előírásainak sem felel meg, hiszen a kivett példányokat nem darabra, hanem az ökológiai egyenértékűség elve alapján kell pótolni, vagyis legalább a törzsek körméretének egyeznie kell.

Hogy magát a Dagály strandot miért kellett már tavaly bezárni (és miért nem fog a helyiek meg a strandhasználók szerint soha többé kinyitni), az a fentiek fényében sem világos. A Duna Aréna nem a Dagály helyére, hanem a (volt) strand mellé épült, és a strand területére semmi sem került a rendezvény fő infrastrukturális elemei közül. A kormány részéről sokáig az volt a mondás, hogy a rejtélyes Fina Falut építik oda, ezt azonban maga az akkor még pozícióban lévő Gyárfás Tamás cáfolta. Ezután Fina Marketnek kezdték hívni azt a komplexumot, amit a strandnak kell majd befogadnia végül a korábbi strandmedencéket leváltó melegítő medencéken túl az ajándéktárgy-árusítás került ide, ami csekély vigasz a strand elvesztéséért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.