2017. december 6., szerda

DEMOKRATIKUS KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT MEGLEHETŐSEN SZOKATLAN, HOGY ILYEN LEGYEN A MÉDIA FELOSZTÁSA - DESSE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.12.06.


A média főáramát dominálja a kormánypárt - mondta a Reggeli gyors keddi vendége, Dessewffy Tibor szociológus. Az ELTE tanszékvezetője beszélt a közösségi média politikára és nyilvánosságra gyakorolt hatásáról és arról is, hogy mitől félhet Donald Trump.


Hogy fogyasztunk híreket?

Ahol plurális médiatér volt, az emberek mindig a saját álláspontjukat visszatükröző médiumokat fogyasztották elsősorban” – mondta Dessewffy Tibor. Mivel a kínálat szinte végtelen, illetve létezik egy olyan szelekciós mechanizmus, mint a Facebook, ami lehetővé teszi, hogy az egyéni preferenciáink alapján kapjunk híreket, ezért szerinte ez a fajta bezárkózás vagy buborék most még inkább létezik.

Ha az ember vesz egy újságot, az a meglepő élménye van, hogy szélesebb terítésben, tematikában gazdagabb, érdekes cikkeket olvashat, amiről tudja, hogy egy „Facebook diétán” ezeket sosem olvasta volna el” - mondta a szociológus. Hozzátette: a buborékban kényelmesen érezzük magunkat, mert csak az álláspontunkhoz hasonló álláspontokat látunk, de ennél még jobban szeretjük, ha egy vita alakul ki, ahol a mi álláspontunk diadalmaskodik.

A közösségi média sztárjai és a menekültek

A média, tehát a tévék és rádiók, és persze a politika számára is fontos a sztárok felépítése, és rengetek erőfeszítést ölnek bele ebbe. Eközben a Youtube-on egy 13 éves gyereket, aki csomagokat bont ki vagy számítógépes játékot játszik több százezren követnek” – magyarázta Dessewffy Tibor. A szociológus szerint az online térben alacsony a belépési küszöb, és professzionális támogatás sem kell ahhoz, hogy elérjünk embereket, például a fiatalokat.

Van olyan magyar Youtube videós, aki nagyobb, mint az RTL és a TV2 együttvéve - mondta a szakember. Szerinte a közösségi médiának van egy fájdalmas része, mert ez nem a higgadt megértés világa. De nagyon sok konstruktív és kreatív alkotó jellegű dolog is van az interneten, és emberek rengeteg energiát képesek belerakni egy közösség fenntartásába.

A menekültügy kapcsán online szerveződött több segélyszervezet, ami egyáltalán nem volt magától értetődő, és olyan komplex logisztikai feladatot láttak el, amit a magyar állam sem tudott volna így ellátni”

- magyarázta Dessewffy Tibor. Szerinte az alacsony belépési küszöb képes borzalmas dolgokat, kommentháborúkat elindítani, de olyan pozitív világokat és jelentős kezdeményezéseket is létre tud hozni, amik nem jönnének létre egy hagyományos struktúrában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.