2018. május 9., szerda

TÖBBSZÖRÖS LÁTLELET AZ ORBÁN-REZSIMRŐL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.05.09.


- A miniszterelnök nem tud megváltozni, betetőzi rendszerét. Emiatt további viszályok fenyegetnek az unióval

- Az kiabál, akinek a háza ég, mondja a tervezett szankciók elleni magyar és lengyel tiltakozásról az EU illetékes biztosa

- Fő a bizalom! Orbán mindent maga akar ellenőrizni az új kormányban

New York Times

Szélsőjobbosként mutatja be a lap Orbán Viktort az új parlament megalakulása alkalmából, hozzátéve, hogy az EBESZ szerint a Fidesz szabad, de nem tisztességes választáson nyert kétharmadot. Azaz a kampány nagyban idegengyűlölő retorikára épült, és a jelek szerint igencsak sok pénzt használtak fel hozzá állami forrásból. A cikk hozzáteszi, hogy a kormányfő az eltelt 8 évben a nemzetközi szélsőségesek hőse lett, amiért illiberális rendszerré igyekszik átépíteni az országot. Ennek érdekében nagyrészt megszüntette a hatalmi ágak szétválasztását, saját párt javára módosította a választási törvényt, saját híveivel tömte tele a kormány ellenőrzésére szolgáló intézményeket. Rátette a kezét a kultúrára, a civil szférára és az oktatásra. Próbálja megbüntetni az emberi jogi csoportokat, főleg ha azokat Soros támogatja.

Politikai mondandója uralja a közmédiát, valamint a tantervet, de követői ellenőrzik a sajtó jelentős részét, az egyetemek javát és a kultúrát. A hatalmat az ideológiai állhatatosság elé helyezte, így sodródott az évtizedek során liberális ellenzékiségből a szélsőjobbra. A magyarok körében népszerű, részben a gazdaság teljesítménye miatt. Ám közgazdászok megkérdőjelezik, hogy csoda történt volna, mivel pl. a statisztikák magukban foglalják a külföldön dolgozókat is. Orbán a választási hadjárat során nem árulta el, hogy mire készül, de elégtételt helyezett kilátásba a bírálóival szemben. Idetartozik a „Stop, Soros”-csomag, továbbá az is, hogy egy sor bíró máris lemondott a felbátorodott Fidesz szövetségeseinek nyomására.

Wall Street Journal

Orbán Viktor úgy kezdi meg újabb négy évét, hogy idehaza nincs ellenzéke, csak külföldön, mégpedig egy olyan ország élén, amely modellé vált az elitellenes, nacionalista pártok számára. Egyben pedig az egyik legnagyobb gondot jelenti az unió számára, miközben ilyen erők másutt is a nyugati demokrácia, illetve a bevándorlás ellen fordultak. A magyar miniszterelnök úgy lép hivatalba, hogy már jelezte: le fog csapni egy sor intézményre, kezdve a menekülteket segítő civilektől a CEU-ig, mivel Soros nézeteiről úgy gondolja, hogy azok fenyegetik a társadalom kötőszövetét. Ezek az ígéretek a választás óta végighullámzanak az országon. Egy sor ellenzéki politikus visszavonult, szerkesztőségek zártak be, illetve NGO-k azt tervezik, hogy elhagyják az országot. Több európai ország vezetői is riadtan figyelik a támadást a civil társadalom, a tanszabadság és a szólásszabadság ellen.

És Orbán már kezdi is valóra váltani ígéreteit. Emiatt az Amnesty International európai igazgatója azt mondja, nem kizárt, hogy be kell szüntetniük tevékenységüket az unió egyik országában. Ezért az illetékes sürgeti, hogy főként az EU húzza ki a fejét a homokból és fogja fel, hogy mi történik. A Közép-Európai Egyetem egyik amerikai vendégprofesszora pedig úgy fogalmaz, hogy dühös és felháborodott, amiért így bánnak egy tengerentúli intézménnyel. Mert ez őrjítő.

FT

Nagyon közeli konfliktusra számít az újság Brüsszel és Budapest között, mivel az új Országgyűlés várhatóan igencsak gyorsan jóváhagyja majd a „Stop, Soros”-csomagot. A tervezet Orbán hadjáratának része az üzletember ellen, aki pártfogóból szörnyeteg lett a miniszterelnök szemében. Így most korlátoznák azoknak a civil csoportoknak a működését, amelyeket bevándorlásbarátnak minősítenek. Emberi jogi szervezetek máris tiltakoztak, és ha átmegy a javaslat, jogi következményekkel lehet számolni az EU részéről. Egyre kevesebb uniós diplomata bízik abban, hogy a kormányfő most már visszavesz a hangból, miután a kampányban a migrációra és külföldi hatalmak állítólagos gonosz befolyására épített. A borúlátóak egyre nagyobb tábora ezzel szemben úgy véli, hogy a vártnál nagyobb győzelem csak még jobban felbátorítja a politikust. Lengyelországgal az igazságszolgáltatás reformja miatt van viszálya az uniónak, a feszültség erősödik és a kérdés lassan szétszakítja a szervezetet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.