2018. július 13., péntek

KIVÁNDORLÁS KANADÁBA - TANÁCSOK A KIJUTÁSHOZ

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Lívia
2018.07.13.


Kanada igencsak népszerű célország az Európán kívülre vágyóknak, ám hiába kifejezetten barátságos ország a határátkelőkkel, hivatalosan munkát vállalni és letelepedni mégsem olyan könnyű. Ráadásul elég sok össze-vissza információ kering a neten, úgyhogy remélem, hasznos lesz Lívia posztja, aki korábban Vancouverről írt már ide, a blogra, mi több, azt is megírta, mi az a 10 dolog, ami miatt jó ott élni.

„Ennek a posztnak az adta az alapját, hogy 2018-tól a magyarok részéről igencsak megnőtt az igény a Kanadába, mint célországba való bevándorlásra leginkább új életkezdés reményében, vagy épp nyelvtanulási szándékkal, a világszemlélet bővítése céljából, vagy egyszerűen csak jobb megélhetési körülmények teremtése végett.

Az utóbbi időben nagyon sokan fordultak tanácsért kanadai közösségi oldalakon, de rengeteg személyes megkeresést is kaptam. A legtöbb kérdés ott kezdődik, hogy „hogyan kezdjek hozzá?” Remélhetőleg ebben a cikkben erre választ talál az olvasó, és amennyiben komoly a szándék és az elkötelezettség, úgy rengeteg használható és praktikus információt is talál.

Először is az ilyen kérdések, mint „mennyit lehet keresni”, „hogy lehet elhelyezkedni”, meg „milyen az idő Kanadában?” Annyira általános, hogy ezekre lehetetlen teljeskörűen válaszolni. Mégiscsak a világ második – területileg – legnagyobb országáról beszélünk. Aki mégis így kezdene hozzá, annak a legnagyobb a segítség a Google lesz.

Csak hivatalosan!

Volt említés róla korábbi posztokban, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kanadai bevándorlás alfája és omegája annak hivatalos oldala. Nem Sanyi bácsi, aki 56-ban emigrált, és az ő útja, hogy ő miként jött ki, meg hátha ki tud hozni, mert gyerekként a szomszédja voltam stb. Nem a kanadai facebook csoportok, és hangsúlyozom, nem a bécsi kirendelt nagykövetség.

A kutatómunka a linkelt oldalon kezdődik és innen lehet tovább indulni. A kérvények beérkezhetnek a bevándorlási hivatalhoz mind papíralapon, mind elektronikusan, de az elbírálási idő sokkalta rövidebb, amennyibben a kérvényt elektronikusan küldik be.

Természetesen min. társalgási szintű, vagy már-már középfokú nyelvtudás megkívánt az info megértése végett, ugyanis megpályázható bevándorlási programok követelményei alapján (meg természetesen a beilleszkedés, napi szintű életvitel szempontjából) nem fog működni a kanadai bevándorlás vagy az angol, vagy a francia nyelv ismerete nélkül.

Talán erősnek hathat, hogy habár Kanadának rengeteg olyan része van, ahol sem az angolt, sem a franciát nem beszélik (helyette van mandarin, kantoni, hindi, bengáli, inuit stb.), de amennyiben valaki nem beházasodás révén tervezi a letelepedését, hanem más utakon, úgy, ha nincs meg a nyelvismeret, akkor bármilyen kérvény beadása előtt azt bizony szintre kell hozni, illetve nyelvvizsgával kell bizonyítani, hogy megvan a megfelelő szint.

Nyilván ez után persze jogosan felmerülhet a kérdés, hogy

„ha megvan a nyelvismeret, meg a nyelvvizsga, akkor hogy lehet kijönni?”

Kanadában a legális munkavállalás nem lehetséges valamilyen fajta munkára jogosító vízum nélkül. Ezért mindazok, akik úgy gondolják, hogy „kijönnek szerencsét próbálni” turistaként, hogy majd bepróbálkoznak cégeknél, vagy egy olyan cégnél, ahol van személyes ismeretség, igen sokat kockáztatnak.

Egyrészt épeszű munkáltató nem fogja alkalmazni őket, mert irdatlan büntetést kell megfizetniük illegális foglalkoztatásért, illetve be is zárhatják a céget, másrészt amennyiben ez kiderül, úgy a delikvens akár 10 évre is kitiltható az országból.

Amennyiben turistaként pályáznánk állásokra, szintén nem fog menni, mert az első kérdés az interjún pontosan az, hogy mi a státuszod. Az országban, akármilyen provinciáról is beszéljünk, a rendszer kijátszására való kísérletet ily módon, akármennyire is elkeseredettek vagyunk, nem nézik jó szemmel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.