2018. szeptember 22., szombat

HULLADÉKKRÍZIS FENYEGET, ORVOSOK ÉS TANÁROK MONDANAK FEL CSAPATOSTUL - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.09.21.


24: nagyobb a gond a nemzeti kukaholdingnál, mint eddig sejtettük

Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. egy feneketlen kút, amiben eltűnt már 20 milliárd, és most pottyant bele a következő 20-as adag. Csak nagyjából képes kalkulálni az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. menedzsmentje, hogy a cég tavaly, működésének első teljes évében hány milliárdos hiányt halmozott fel. Akkora a pénzügyi káosz, hogy lassan négy hónapja csúszik az állami cég mérlegbeszámolójának leadása. A pénzhiány miatt állandósult a szemétszállítást ténylegesen végző önkormányzati tulajdonú cégek pénzügyi bizonytalansága is. Ezeket a vállalkozásokat a központilag beszedett szemétdíj újraelosztása alapján 2016 óta az NHKV finanszírozza, és ezen is veszít. A központosított rendszer működőképességét már az indulásnál sokan kétségbe vonták, de a miniszterelnök által – más szektorokban is – elindított centralizálási hullám lesöpörte a véleményüket.

Magyar Narancs: a nővérek után felmondtak a sürgősségi orvosok is Ajkán

Az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán dolgozó valamennyi orvos – összesen öt – felmondta munkaviszonyát, illetve megbízási szerződését az intézményben. A kórház intenzív osztályán korábban dolgozó nővérek is valamennyien beadták a felmondásukat. A főigazgató ekkor ugyan feltöltötte a létszámot, nyugdíjból hívtak vissza nővéreket, a gyerekosztályról is „delegáltak” munkatársakat, illetve „bérnővéreket” foglalkoztatnak. Eztán az intenzív osztály öt aneszteziólógus és intenzív szakorvosa adta be kollektíven a felmondását. Az is közrejátszott az orvosok döntésében, hogy a tapasztalatlan nővérgárda megnehezítette a szakmai feladatok maradéktalan ellátását.

24: nincs használatba vételi engedélye Pallas Athéné központnak

Érvényes használatbavételi engedély nélkül hirdette meg új „szellemi központja” átadását az MNB Pallas Athéné Alapítványa, a PADA. Ez azonban nem zavarja Matolcsy György MNB-elnököt az épület megnyitásában. A jegybank által létrehozott és kistafírozott szervezet először 1,5 milliárd forintot költött a Szentháromság téri régi városháza megvásárlására, majd további 4 milliárdot az évek óta húzódó átalakítási munkákra. Az épület mostanra elkészült, a használatbavételi engedély azonban csúszik, mert a szomszédos házak lakói megfellebbezték a kiadását. A kivitelező kérésére megváltoztatták ugyanis az építési engedélyt, és a 3800 négyzetméteres épület felében vendéglátóipari egységek kialakítását engedélyeztették. Az új engedély azonban csak jóval a jogerőre emelkedés után került az érintett szomszédok kezébe. A vendéglátóipari egységek számára kialakított épületrészeket Zsidai Roy cége kapta meg. Zsidaiék az üvegtetővel lefedett belsőudvaron egy éttermet, az utcafronton pedig egy kávézót hoztak létre.

168 Óra: egymilliárdba került, de kudarcos az e-napló

Csak három hete indult el a 2018/2019-es tanév, amelyben kötelezővé tették az állami iskolák számára az elektronikus napló használatát, máris a Facebookon szerveződnek a lassú és sok hibával működő rendszer ellen a pedagógusok, a szülők és a diákok. A 2016 nyarán a Klebelsberg Központ által fenntartott iskolákban, akkor még csak kísérleti jelleggel bevezetett Kréta rendszerrel (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer), közkeletű nevén e-naplóval régóta vannak gondok. A szoftver elvileg a felsőoktatásban már működő Neptun-rendszer alapján épült fel. A tanárok ebbe a rendszerbe viszik fel a diákok tantárgyait, érdemjegyeit, óramulasztásait és más információkat, amelyeket így a szülők is nyomon követhettek. Csakhogy a Nem kérünk a Kréta naplóból! nevű Facebook-csoport felhívása szerint több probléma is van az e-naplóval, például A Kréta használata jelentősen megnehezíti a tanárok életét, mivel elképesztően lassú. Például egyetlen érdemjegy beírása a rendszerbe hosszú percekbe kerül. Emellett rengeteg felesleges adminisztrációval jár. Közel három héttel a tanév kezdése után sem működik megfelelően. A diákok például nem tudnak bejelentkezni a rendszerbe. Átláthatatlan, amatőr kivitelezésű, az alapvető problémákat sem tudja kezelni. Például ha egy diák csak egy-két óráról hiányzik egy tanítási napon, nem egy teljes napot. A diákok felhasználó neve az oktatási azonosítójuk, jelszavuk pedig a születési dátumuk, így bárki könnyen belenézhet az adataikba. Ráadásul az érintettekkel nem egyeztettek a bevezetésről.

Eduline: felmondott 12 tanár a Budai Nagy Antal Gimnáziumban

Tizenkét pedagógus, vagyis a tanári kar negyede mondott fel a budafoki Budai Nagy Antal Gimnáziumban – van olyan osztály, amely az osztályfőnökét veszítette el, elment több német- és angoltanár, matematika-, testnevelés- és informatikatanár, ráadásul a felmondást választó tanárok között van két mesterpedagógus is. Az iskola igazgatója kijelentette, hogy élni fog a két hónapos felmondási idő „ledolgoztatásával”. A szülők elsősorban az igazgatót teszik felelőssé a kialakult helyzet miatt, szerintük ugyanis a tanárok eddig is nehezen tudtak vele együtt dolgozni. Manolovitsné Erdőközi Orsolya 2015-ben annak ellenére kapta meg az igazgatói széket, hogy kinevezését szinte a teljes nevelőtestület és a szülői választmány is elutasította.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.