2019. június 26., szerda

BOD PÉTER ÁKOS: ROSSZ IRÁNYBA VISZIK AZ ORSZÁGOT - MENNYIRE NEMZETI AZ A KORMÁNY, AMELYIK MEGLOPJA A NEMZETÉT? „KORMÁNYVISELT” EMBEREK SZERETNÉK KINYITNI A SZEMEKET

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / RÓZSA PÉTER
2019.06.26.


Csend és kiáltás. Ez a címe annak a vitairatnak, amelyet a V21 csoport készített az ország állapotáról. A summázata annyi lehetne: rossz irányba viszi az országot ez a rendszer. Persze nem elég csak összeszedni a negatívumokat, ezt bármelyik kormánnyal megtehetnénk, itt már rendszerré állt össze a dolog. A csoportban -ahogy Bod Péter Ákos társelnök fogalmazott- kormányviselt emberek vesznek részt, akiknek van gyakorlatuk egy ország irányításában. A vitairatot röviden közérthetően fogalmazták meg, várják a hozzászólásokat.

A fejezetcímek jó képet adnak az egész munkáról: Búcsú a demokráciától, Jogállam helyett pártállam, Úri muri, Cselédsors, Hamis külpolitika.

A Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke szerint a nemzeti jelleg erősödése nem sajátosan magyar jelenség, egy gazdasági válság, pénzügyi krízis, a globalizáció megrendülése megerősíti a politikát, ami pedig jellemzően nemzeti. Nem csak magyar a történelem sajátos értelmezése sem. Trump elnök ugyanazt csinálja, a múltat ajánlja jövőnek.

A kormány részéről nem folyik tartalmi vita. Nem véletlen, hogy Orbán nem vitatkozik. Az emberei sem mernek elmenni egy stúdióba, mert nem tudják, hogy mit mondjanak, illetve mit fog mondani pár órával később a főnök. Ideológiája sincs, illetve nem tudjuk, hogy mi az. Hangoztatják, hogy nemzeti, de mennyire nemzeti az a kormány, amelyik meglopja a nemzetét?

Ennek a rezsimnek minden, ami független, ami nincs a kormány alá rendelve, az ellenség. A már-már állampárt utána megy az embernek, főleg ha kritikus. Bod Péter Ákos azt mondja, ők mást nemigen tehetnek, mint hogy szólnak. Ennyivel tartoznak. Főként maguknak.

Hogy mennyire tartós Orbán rezsime, arról a közgazdász úgy vélekedett, hogy a magyar gazdaság 2010-ben már növekedési pályán volt. Azóta is nő. Túl vagyunk adóztatva, így a kormánynak sok pénze van. Ugyanakkor a magyar gazdaság törékeny. Már rég nem az olcsó munkaerőre kellene alapozni, hanem a tudásra. Ami pedig magát a rezsimet illeti: az egy személyre épülő rendszerek általában sérülékenyek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.