2019. augusztus 24., szombat

MIÉRT OLYAN FÁJDALMAS A HAZATÉRÉS?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.08.24.


Képzeljük el, hogy egy este lefekszünk és amikor reggel felkelünk, ismét 17 évesek vagyunk, csak éppen a jelenlegi élettapasztalatunkkal és tudásunkkal. Jól hangzik? Elsőre persze. És másodikra? Nos, másodikra talán már inkább ijesztő belegondolni. A példát nem én hoztam fel, hanem Celia Arroyo pszichológus, akinek a határátkelés a szakterülete.

Vigyük egy kicsit tovább szerintem a nyitógondolatot, annál is inkább, mert felettébb érdekes. Jelenlegi tudásunkkal tizenhét évesen felébredni szuper lehet, hiszen el tudjuk kerülni a csapdákat, ismerjük már az embereket, sejtjük, kitől mit várhatunk.

Vagy mégsem?

Tizenhét évesen ébredni borzasztó sokk lenne. Képzeljük csak el, hogy ismét szüleink elvárásaihoz és normáihoz kell alkalmazkodnunk, 17 éves barátainkkal kell beszélgetnünk, megint tinédzsernek kell lenni.

Nos, sokaknak valami ilyesmi a fordított kultúrsokk is, visszatérés a múltba annak minden előnyével és sokkoló hátrányával.

Mi az a fordított kultúrsokk?


Nem szeretném ezt hosszan magyarázni, hiszen volt már róla szó (például ebben és ebben a posztban), röviden talán mégis érdemes összefoglalni.

Hiába gondoljuk ugyanis azt, hogy egy ismerős környezetbe térünk haza, ez sok szempontból nincs így, hiszen ha esetleg az ország nem is, mi biztosan változtunk. Velünk változott a hétköznapi rutinunk, az, ahogyan az emberekhez viszonyulunk, és (ha hosszabb ideig voltunk távol) az otthonosság hiánya is megjelenhet.

Minél hosszabb időt töltünk külföldön, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy visszatéréskor nem csak az otthon lesz más, mint amit a külföldi életünk során megszoktunk, de különbözhet attól, amit anno magunk mögött hagytunk és így persze a várakozásainktól is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.