2019. augusztus 16., péntek

ÖT DOLOG, AMIRE FIGYELJÜNK KÜLFÖLDI LAKÁSBÉRLÉSNÉL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Mina 
2019.08.16.


Külföldre érkezve a legfontosabb dolgok egyike, hogy lehetőleg mihamarabb találjunk magunknak megfelelő lakást (vagy szobát, ha más nem megy). Mivel ilyenkor meglehetősen ki vagyunk szolgáltatva, könnyen keveredhetünk kellemetlen helyzetbe és ezt azok is tudják, akik előszeretettel használják ki ezeket a helyzeteket.

A brit Mina Hollandiában tanult a groningeni egyetemen, majd utána is az országban maradt tolmácsként, fordítóként dolgozva. Saját bőrén tapasztalta meg, milyen csúnyán átverhetik az embert, ha nem figyel, úgyhogy úgy döntött, megírja, szerinte mire kell figyelni, amikor lakást bérel az ember. Tanácsai szerintem nem csak Hollandiára érvényesek.

„Sokan gondolják úgy, hogy őket aztán soha nem fogják átverni, mások viszont már megtapasztalták ezt a fájdalmas élményt. Mindenesetre egy dolgot nem árt szem előtt tartani: bizonyos dolgok túl jól hangzanak ahhoz, hogy igazak legyenek, és nem mindenki akar őszintén segíteni neked.

Lássuk hát, hogyan kerülhetjük el, hogy átverjenek!

#1 Ha túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is az


Úgy érzed, megtaláltad a tökéletes lakást Amszterdamban (Münchenben, Londonban, Genfben, akárhol…)? Egy lakás a központban, amit egyetlen emberrel kell megosztanod, hatalmas nappali, saját fürdőszoba, mindez havi 400 euróért…

Nyilván vannak, akiknek még ez is soknak tűnik, így talán reálisnak érzik az összeget cserébe a szolgáltatásért, de az a rossz hírem van, hogy a nyugati nagyvárosok többségében a belvárosban ennél sokkal, sokkal magasabbak az árak.

Az ingatlanárak (és így a bérleti díjak) rekordmagasan vannak Amszterdamban (is), szóval ez tipikusan a „túl jó, hogy igaz legyen” esete és szinte egészen biztosan átverés.

Ami nem azt jelenti, hogy nem találsz majd a te pénztárcádhoz szabott lakást, de ilyen áron szinte biztosan valamilyen kompromisszumot kell majd kötnöd az „álomlistád” több pontját kihúzva.

Magyarán ha a hirdetésben megjelölt ár túl alacsony a helyhez és az ingatlan méretéhez viszonyítva vagy a fotók olyanok, mintha egy szállodai szobában készültek volna, akkor ne bízz meg a hirdetésben! Ha bizonytalan vagy az ár tekintetében, mindenképpen nézz szét a környéken, milyen áron kínálják a hasonló ingatlanokat!

#2 Ne írj alá semmit, mielőtt nem láttad volna a helyet


Nagyon fontos, hogy ne hagyd magad belekényszeríteni abba, hogy aláírd a szerződést azelőtt, hogy személyesen láttad volna az adott helyet.

A csalók mindenképpen megpróbálnak majd arra rászorítani, hogy MOST írd alá a papírokat, különben a lakást kiadják a rengeteg többi érdeklődő valamelyikének.

Kérj egy kis időt átgondolni a dolgokat, nagyon figyelmesen olvasd (vagy ha úgy érzed, nem beszéled elég jól a nyelvet: olvastasd) át a szerződést.

Az aláírt szerződés jogilag kötelez, szóval nem árt, ha megelőzöd a kellemetlen meglepetéseket és előzőleg megnézed a lakást, személyesen találkozol a tulajdonossal és nagyon figyelmesen átolvasod a szerződést, mielőtt bármit tennél...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.