2019. december 17., kedd

ZÖLDKÁRTYA ÉS ELITCÉGES KIKÉPZÉS AMERIKÁBAN

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.12.17.


Sokak álma az amerikai zöldkártya, azonban annak megszerzése még akkor sem stresszmentes, ha az ember már kint van Amerikában. Az utolsó előtti résszel folytatódik Viktor története, melyből kiderül, neki milyen stresszt okozott a zöldkártya megszerzése, miként az is, milyen egy elitcégnél dolgozni.

Katonasors

Az USA bevándorlási rendszere nem a legkényelmesebb konstrukció azok számára, akik le szeretnének telepedni az országban. A tucatnyi vízum szinte mindegyike rengeteg korláttal és évekig tartó bizonytalansággal jár.

A bevándorlók jelentős része furcsa módon érkezik. Legtöbben talán családegyesítésen keresztül, amikor egy korábbi bevándorló 1-2 évtized után már megkapta az állampolgárságot, és azáltal kérhet zöldkártyát a rokonai számára.

Az újak később, a zöldkártya után pár évvel szintén megkapják az állampolgárságot, és kezdődik a kör elölről, évtizedes ciklusban, új és új családtagokat hozva.

Mások illegálisan érkeznek, próbálnak megélni. Az ügyesebbek és előrelátóbbak össze tudnak szedni annyi bevételt, hogy ebből adót fizessenek – igen, az USA-ban sok illegális bevándorló illegális munka után fizet adót. Ha valaki szorgalmasan dolgozik és fizet 15-20 évet, van nullánál egy kicsit nagyobb esélye erre építve zöldkártyát igényelnie.

Vannak a férj/feleség vadászok, vannak a gazdag külföldi csemeték, akiket beiratnak egyetemre, és ők egyetem után egy speciális vízummal még maradhatnak munkatapasztalatot szerezni egy rövidebb ideig, miközben próbálnak igazi munkavállalási vízumot, esetleg házastársat találni.

Én egy L-vízumnak nevezett engedéllyel jöttem, ez cégen belüli relokációs vízum „speciális” képességgel rendelkezők számára. A „speciális” nem valami különlegeset jelent, hiányszakbában dolgozó tapasztalt szakemberek könnyen átesnek a rostán.

L-vízummal 5 évet (managerek kicsit többet) lehet eltölteni az USA-ban, utána ez nem hosszabbítható, el kell hagyni egy időre az országot, ha addig nem sikerül valami jobb papírt szerezni.

Egy másik hátránya az L-vízumnak, hogy csak ahhoz a céghez működik, akinek Budapesten is dolgoztam. Sok esetben ez nem gond, egy Amazon/Microsoft kaliberű cégnél az ember boldogan dolgozik, aztán mire megvan a zöldkártya, már repülőrajtból folytatja a karrierjét ugyanott.

Az én esetemben viszont a munka konzultációs jellegű volt. Cégek bérelnek projektekre - bármelyik cég, bárhol, bármennyi időre. Ennek vannak hátrányai. Az ember nem tud sehol gyökeret verni, időről időre költözni kell, mint a katonacsaládoknak.

Ugyanakkor a zöldkártya-igénylést is jelentősen megnehezítheti, mivel ez adott hely adott pozíciójára szól. Ha egy projekt a folyamat közepén véget ér, rossz esetben újra kell kezdeni a zöldkártya-igénylést.

Az első, New York-i projektemet 7-8 hónap után leállították, még az előtt, hogy a zöldkártyát elkezdték volna intézni. Így két dolgon kellett izgulni: legyen valami új, mielőtt a cég nem hajlandó tovább tartani az USA-ban, és visszahelyez Magyarországra, és utána az megfelelően hosszútávú legyen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.