2020. április 11., szombat

KARÁCSONY MIHÁLY: DISZNÓSÁG, AMIT A NYUGDÍJASOKKAL CSINÁL A KORMÁNY

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.04.11.


„A lényeget pontosan látjuk: olyan ez a most bejelentett juttatás, mint amikor a süllyedő hajó utasait arra biztatják a partról, hogy ússzanak ki, és akkor majd kapnak mentőövet. Arra a mentőövre most van szükség, nem pedig, jövő februárban. De folytatom: kifejezett disznóságnak tartom idős embereknek olyat ígérni, hogy mit fognak kapni 2024-ben…” – ezt nyilatkozta Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnök a Hírklikknek. Azt is elmondta: a 13. havinak hazudott nyugdíj helyett inkább arra koncentrálnak, hogy a vegyes indexálású – a béremelkedést és az inflációt együttesen figyelembe vevő – rendszerre, ráadásul úgy, hogy negyedévente legyen korrekció.

- A Nyugdíjas Parlament hány nyugdíjast ölel fel?

- Úgy épül fel, hogy miden megyében vannak ilyen parlamentjeink. Ezekre a helyi nyugdíjas klubok, egyesületek, tagozatok, nyugdíjas körök, műhelyek, csoportok kapnak meghívást. Általában, egy-egy megyénél 120-140 ember jön össze. Őket ma már a többnyire az adott település önkormányzati épületében, a Városházán fogadjuk, ezzel is jelezve, hogy amit teszünk, az lényegében közfeladat. Ilyenkor többnyire a polgármester nyitja meg, köszönti az egybegyűlteket, legyen az Miskolc, Salgótarján, vagy Budapesten…

- Olyat nem tud mondani, ahol kormánypárti polgármester tisztelte volna meg a helyi nyugdíjasokat?

- Előfordult, hogy a helyettese eljött.

- De igaz a nyugdíjasok szervezeteire is, hogy épp úgy megosztottak, mint például a szakszervezetek; vannak kormánypártiak és ellenzékiek?

- Nem feltétlenül. Bár borzasztó nehéz ezt meghatározni. Ma összesen 892 nyugdíjas szervezet van bejegyezve a bíróságoknál. Mi ezt legyűjtöttük megyénként; Budapesten például találtunk harminchárom olyan szervezetet, amelyről egyáltalán nem volt tudomásunk, mert nem mutatta meg magát a nyilvánosság előtt. Írtunk nekik is levelet, anélkül, hogy tudtuk volna, van-e bármilyen politikai meggyőződésük, és mindegyiket meghívtuk a parlamentünkbe. De azt is megnéztük, hogy hány olyan nyugdíjas szervezet van, amelyik a személyi jövedelemadó 1 százalékát szeretné megkapni az állampolgároktól, és háromszáz ilyet találtunk. Ezek tehát biztosan működő csoportok, közülük 270-en kaptak is felajánlást, nos őket is mind meghívtuk.

- Odáig akartam eljutni, hogy akad-e olyan, egyébként a kormánypárttal szimpatizáló szervezet, amely elfogadhatatlannak tartja a kormány, nyugdíjasokat érintő most hozott döntését?

- Azok a csapatok, akik oda vannak erősen becsatornázva, ők minden kormányzati döntést támogatnak. Ismerünk olyan szervezeteket, amelyek a mindenkori kormány mellett állnak ki, egyfajta hasznot remélve a kapcsolatból. De van olyan személy, aki most feltétlen Orbán hívő.

- Most egy konkrét személyről beszél?

- Igen, bizonyos Semmelweis Ferencről, egy 82 éves bácsi, akinek van vagy négy szervezete is. Ő, amikor a szocialisták voltak kormányon, őket éltette, most pedig folyamatosan arca az Orbán-kormány intézkedéseinek. Régen az Idősügyi Tanács tagjaként láthattuk őt, majd, amikor a jelenlegi kormány ennek helyére az Idősek Tanácsát léptette, annak lett a tagja. Ez különben, szemben az Idősügyi Tanáccsal, nem szervezeti reprezentáció alapján épült fel, hanem egyéni meghívás alapján, így lett tagja az említett úr is, meg például Monspart Sarolta is ennek a grémiumnak. Vagyis, lényegében Orbán meghívottjaikként. Őket nem választotta meg senki, kiváltképp nem valamelyik idősügyi szervezet küldöttjei, ők ennek a tanácsadó testületnek a tagjai. Persze a miniszterelnök olyan tanácsadót kér fel magának, amilyet akar, de ezek az emberek ettől még nem az időseket képviselik. Ha jól tudom, félévente üléseznek, gondolom, a kormányfő fogadja őket, ettől aztán különösen boldogok, és mosolyogva elfogadják a kormány döntéseit, javaslatait...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.