2020. augusztus 20., csütörtök

RÁADÁS: NEMECSEK PROGRAM

HINTALOVON ALAPÍTVÁNY
Szerző: Hintalovon Alapítvány
2020.


A programról

Gyerekként és gyerekekkel foglalkozó szakemberként egyaránt rengeteg kérdés és dilemma merül fel a közösségekben. Hol húzódik a határ csíny és bántalmazás között? Mit tegyek, ha engem bántanak? Mit tehetek, ha mást bántanak? Mikor és kitől tudok segítséget kérni? Hogyan tudom megelőzni a bántalmazást? Mi a különbség jelzés és árulkodás között? Mi történik, ha jelzek? Hová fordulhatok segítségért? Hogyan működjünk együtt biztonságos keretek között? Kiért és meddig vagyok felelős az intézményben? Hogyan járulhatok hozzá a közösség átlátható működéséhez? Milyen közös értékeink és irányelveink vannak az együttműködéshez?

"Az iskola nem csak egy épület: keretek is, amelyben együttműködünk."

Miről szól a bántalmazás?

A bántalmazás mindig egyedi történet. „Nem is én ütöttem először.” „De ő gúnyolta a szüleimet.” „Azért csúfoltam ki, mert kinevetett.” „Mert a szünetben megdobtál egy krétával.” „Te meg nem válaszoltál egy fontos kérdésemre Messengeren…” – ahány eset, annyi történet. A legritkább esetben kezdődik az ügy pofonnal, minden esetnek van előzménye és oka. Akár kortárs bántalmazásról, akár tanár–diák közötti bántalmazásról beszélünk, fontos, hogy az érintettek tudják, hogy kihez fordulhatnak segítségért. A szervezetnek olyan átlátható kereteket és egyértelmű szabályokat kell felállítania a bántalmazás megelőzésére, kezelésére és utánkövetésére, melyekben minden szereplő tudja, hogy biztonságban van. A NEMECSEK Program olyan irányelv kidolgozásában segíti az intézményeket, amelynek köszönhetően mindenki biztonságban érezheti magát.

"Gyorsan segítsen valaki, nem tudom, hogyan védjem meg jól a gyerekeket!
Már mindent megtettünk az iskolán belül, mégis folytatódik a bántalmazás.
Eszköztelenek vagyunk, reméljük, nem fog történni semmi komolyabb eset…
A rendőrségre rohanjak, vagy a gyámhatóságot kell értesíteni? És a szülőknek mikor szóljunk?
"


Sokszor hall ehhez hasonló mondatokat? Lehet tenni azért, hogy a gyerekek és a felnőttek is nagyobb biztonságban érezzék magukat. A NEMECSEK Program abban segít, hogy a gyerekekkel foglalkozó közösségek – iskolák, óvodák, sportegyesületek és egyéb szervezetek – megtalálják a saját válaszaikat a biztonságos együttműködésre, és létrehozzák saját gyermekvédelmi irányelvüket. A NEMECSEK Program segíti a szervezeteket a bántalmazások megelőzésében, az esetkezelésben és utánkövetésben. A NEMECSEK program irányelvet az Európa Tanács nemzetközi ajánlása és az elmúlt 3 év hazai tapasztalatai alapján állítottuk össze.

Kinek szól a NEMECSEK Program?Programunk minden gyerekekkel foglalkozó szervezetnek szól, függetlenül a konkrét tevékenységtől. Egy gyermekvédelmi irányelv hasznos lehet:


- óvodáknak
- iskoláknak
- gyermekvédelmi intézményeknek
- iskolán kívüli programokat biztosító alapítványi, egyházi és egyéb szervezeteknek
- minden olyan szervezet számára, amely bármilyen formában (pl. reklám- és 
marketingtevékenységek, adományszervezés, rendezvényszervezés, szórakoztatás) kapcsolatba kerül gyerekekkel

A gyerekek jogaival, illetve a bántalmazás megelőzésével és kezelésével kapcsolatos tudás összefoglalása, a szervezeten belüli eljárások és felelősségek közös átgondolása a legfelkészültebb szakemberekkel dolgozó szervezetek számára is hasznos lehet. A közös gondolkodás ugyanis egyrészt „melegen tartja” az ismereteket, másrészt pedig segít azok összehangolásában és finomhangolásában. Ezeket a folyamatokat segíti egy gyermekvédelmi irányelv kidolgozása és alkalmazása...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.