2020. szeptember 4., péntek

NÉMETH GÁBOR: EZ NEM CSAK A SZÍNMŰVÉSZETIRŐL SZÓL, EGYETLEN EGYETEM SEM MARAD SZÁRAZON

24.HU
Szerző: JANKOVICS MÁRTON
2020.09.04.


Itt nem jobboldaliak és baloldaliak, hanem demokraták és antidemokraták konfliktusáról van szó – mondja Németh Gábor, aki az SZFE lemondott rektori tanácsadójaként maga is jelen volt a Vidnyánszky Attiláékkal folytatott szerdai tárgyaláson. A két fél közötti szakadékot áthidalhatatlannak érzi, de szerinte fontos látni, hogy itt nem egy egyedi esetről, hanem egy nagyobb, az egész magyar felsőoktatást érintő folyamatról van szó, amelyet csak egy újabb rendszerváltás tudna felülírni. De vajon mit gondol a diákok radikálisabb tiltakozásáról? Miért folytatja a tanítást? És ő hogyan dolgozná fel ezt az egészet egy Netflix-sorozatban? Interjú.


Azt a szerdai sajtótájékoztatón elmondták, hogy finoman szólva sem hozott áttörést a Vidnyánszky Attiláékkal folytatott tárgyalás. Milyen volt a hangulat?

Nagyon feszültnek éreztem, bár mindenki törekedett civilizált modorban folytatni a beszélgetést. Időnként azért föllángoltak az indulatok, de azt nem lehet mondani, hogy átléptek volna egy vállalhatatlan határt. Azt láttam, hogy egyik fél sem bízik igazán abban, hogy közeledni tudnak az álláspontok. A mi részünkről ezt az magyarázza, hogy áthidalhatatlan szakadékot érzünk az egyetemi autonómia alapvető garanciáinak kérdésében. Az universitas közösségében egységes álláspont, hogy ezeket vissza szeretnénk kapni. Viszont most azt láttam, hogy a kuratóriumban egy ezzel ellentétes konszenzus uralkodik. Szilárd meggyőződésük, hogy épp azért választották ezeket a sarokpontokat, mert nem olyan típusú változást akarnak végbevinni, amire általában egy vagyonkezelői alapítvány fel van hatalmazva. Mi úgy gondoljuk, hogy nálunk szakmai képzés folyik, és nem valamiféle homogén értékrend mentén tanítunk. Ők viszont úgy vélik, hogy nagyon is ez történik, és
tulajdonképpen természetesnek is tartják, hogy a tanítás során az ember egy ideológiát közvetít. Mint Vidnyánszky Attila elmondta, nincs is ezzel semmi baj. Csak az a problémájuk, hogy érzésük szerint a magyar Színház- és Filmművészeti Egyetem képzésének szerkezete ideológiailag féloldalas, az úgynevezett „másik” értékrendet képviselőket is osztályhoz kell juttatni.

Szerintem viszont itt nem jobboldaliak és baloldaliak, hanem demokraták és antidemokraták konfliktusáról van szó. Hogy egy példát mondjak, a magamét, ha mindenképpen el kellene magam helyezni a politikai filozófiák mezején, abból végeérhetetlen bolyongás vol444444na. Arról viszont konkrétan fogalmam sincs, hogy a többiek éppen merre kolbászolnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.