2020. október 7., szerda

A POLITIKUSOK MOST FOGJÁK BE A SZÁJUKAT, MÁS MÓDSZER KELL ORBÁN ELLEN – A KLUBRÁDIÓ KÜLFÖLDI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.10.07.


Megint túl későn döntöttek az EU-ban Orbán Viktor kormányzata ellenében, a Budapestről elüldözött CEU-nak túl későn jött az Európai Bíróság ítélete. A magyar rezsim vezetőjét hidegen hagyják az effajta döntések, közben brüsszeli pénzből épít ki egy olyan szisztémát, amely mellett csaknem lehetetlen leszavazni. A rendszer megtörésére új fogásokra van szükség, és erre néhány új javaslat is született. Külföldi lapszemle.


Megkésett elégtétel a Közép-európai Egyetemnek – ezzel az címmel számol be a konzervatív bécsi Die Presse az Európai Bíróság kedden közzétett ítéletéről, amely jogellenesnek minősítette a lex CEU-ként emlegetett magyar felsőoktatási törvénymódosítást. A jogszabályra hivatkozva az Orbán-kormány elüldözte Magyarországról a Soros György által alapított, amerikai diplomát is adó egyetemet. A CEU kénytelen volt átköltözni az osztrák fővárosba.

A luxembourgi uniós ítélkező fórum most kimondta, hogy a törvénymódosítás nem csupán az EU alapjogi chartájának három pontját, hanem a Kereskedelmi Világszervezet keretében a szolgáltatások nyújtásáról szóló megállapodást is sérti.

A Die Presse keserűen állapítja meg: az európai igazságszolgáltatás malmai túl lassan őrölnek ahhoz, hogy tartani tudják azt a gyors tempót, amivel Magyarországon korlátozzák a polgári szabadságjogokat.

A rezsim zárt keringési rendszere

Egy másik osztrák lap, a liberális Der Standard a CEU-üggyel kapcsolatban Gregor Mayer kommentárját közli, amely szerint legfőbb ideje, hogy az EU elzárja Orbán Viktor elől a pénzcsapot. A szerző felhívja a figyelmet arra: ez már a negyedik alkalom, hogy az Európai Bíróság elmarasztaló ítéletet hozott az EU-tag Magyarországgal szemben az alapvető szabadságok és emberi jogok súlyos megsértése miatt. Két korábbi ítélet Orbán menekültpolitikájával, egy harmadik pedig a civil szervezetek zaklatásával volt kapcsolatos.

Orbánt mindez hidegen hagyja, az ítéletek többnyire túl későn születnek meg – teszi hozzá Gregor Mayer, és úgy fogalmaz, hogy Orbán a jogállamiság figyelmen kívül hagyásával éket ver az EU-ba, aláássa annak értékeit, és ha utánzókra talál, akkor megoszthatja az uniót.

Az EU azonban saját maga finanszírozza az Orbán-rendszert a nagyvonalú támogatásaival – hangsúlyozza a Der Standard kommentátora. A brüsszeli pénz játékteret ad a miniszterelnöknek ahhoz, hogy túlárazott közbeszerzésekkel hizlalhassa oligarcháit, ugyanezek az oligarchák pedig megszervezik neki a médiát és a választói támogatást. Ezzel a zárt keringési rendszerrel Orbánt csaknem lehetetlen leszavazni. Legfőbb ideje lenne, hogy az EU elzárja Orbán elől a pénzcsapot, különben saját lerombolását finanszírozza – vélekedik az osztrák szemleíró.

Most a politikusoknak be kellene fogniuk a szájukat

Az Euronews interjút készített Manfred Weberrel, az Európai Parlament jobbközép irányzatú néppárti frakciójának a vezetőjével, aki határozottan azt állítja: nem lesz helyreállítási alap jogállamisági feltételek nélkül. Vagyis hogy abban az esetben, ha az uniós forrásokhoz való hozzájutást nem kapcsolják össze kötelező jogállamisági mechanizmussal, akkor az Európai Parlament nem fog hozzájárulni ahhoz a 750 milliárd eurós csomaghoz, amelyről a járvány miatt előállt gazdasági válságból való kilábalás finanszírozása érdekében döntöttek a nyáron az uniós tagállamok csúcsvezetői.

Ezzel a helyreállítási alappal együtt kellene megszavazni egy további tételt, az EU 2021 és 2027 közötti keretköltségvetését is, ami csaknem 1100 milliárdról szól.

„Sok pénz forog kockán” – fogalmaz Weber az interjúban. Szerinte ezért szükség van a szabad médiára, hogy ellenőrizhető legyen, vajon a helyi hatóságok korrupciótól mentesen használják-e fel ezeket a pénzeket. Szükség van a független igazságszolgáltatásra is, hogy ez a cél igazságügyi szinten is biztosított legyen.

A néppárti frakcióvezető szerint a múltban a baloldali pártok uniószinten hibát követtek el, amikor politikai célokra akarták felhasználni a jogállamisági kérdést. Most viszont a politikusoknak – „be kellene fogniuk a szájukat”, és a bíráknak, a független hatóságoknak kellene megítélniük, nehezedik-e nyomás a jogállamiságra.

Weber az interjúban azt mondja, hogy ő sohasem védelmezte a „problémás” magyarországi fejleményeket, és ennek alátámasztására azt hozza fel, frakciója megszavazta a hetedik cikk szerinti eljárást Budapest ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.