2020. november 16., hétfő

ORBÁN A VÉTÓVAL BEMONDTA AZ ALL INT, MI JÖN EZUTÁN?

TELEX
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2020.11.16.


Hetekre, akár hónapokra is megbénulhat az uniós költségvetési döntéshozatal, miután a lengyel és a magyar kormány előzetesen nemet mondott a következő 7 éves büdzsére és a koronavírus miatti válságkezelési alapra a jogállamisági feltételek miatt. A politikai vétó persze nem egyenlő a jogival, a tárgyalások még heteken át folytatódnak, így a december eleji, végső szavazások előtt újabb "ki rántja el a volánt" játszma kezdődött. De mi a fene folyik itt valójában? És mi lesz, ha Orbán Viktor nem szavazatán tényleg bukik a 7 éves uniós költségvetés?


Brüsszeli források szerint Angela Merkel német kancellár, valamint Charles Michel, az Európai Tanács és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökei a következő napokban a színfalak mögött kísérletet tesznek Budapest (és Varsó) jobb belátásra bírására, miután hétfőn az uniós nagyköveti értekezleten formálisan is politikai vétót emelt a magyar és a lengyel kormány képviselője a 2021-2027-es uniós költségvetés (MFF) és a koronavírus miatt létrehozni tervezett, helyreállítási alappal kapcsolatos saját forrás rendelet ellen. A helyzet pikantériája, hogy Magyarország a vétóval egyet nem ér el: nem tudja leállítani a jogállamisági mechanizmust, így Orbán Viktor reális forgatókönyve az lehet, hogy a mentőcsomagot, a 7 éves büdzsét és a jogállamisági feltételeket valamiképpen szétválasztassa egymástól.

Az eredeti menetrend szerint ugyanis a tagállamok uniós nagykövetei hétfőn tárgyaltak, az EU-s ügyekért felelős miniszterei pedig kedden ülnek össze, hogy afféle próbaszavazásként kifejtsék álláspontjukat az EU német soros elnöksége által véglegesített, az uniós intézmények között már létrejött költségvetési kompromisszumokról – egyben. Bár maga a nagy döntés várhatóan csak a december 10-11-i állam- és kormányfői csúcson lenne, Orbán Viktor már november 8-án "figyelmeztető" levelet küldött, amelyből kiolvasható volt: a magyar kormány megvétózná a 7 éves keretköltségvetést és a saját források rendeletet, ha azokban jogállamisági feltételek teljesüléséhez kötik az uniós forrásokat. Korábban Lengyelország is bejelentette, hogy vétózni fog a Tanácsban, ha nem születik a lengyel elvárásoknak megfelelő megállapodás az uniós kifizetések feltételrendszeréről, Mateusz Morawiecki pedig szintén levélben tudatta némileg enyhébb, de határozott álláspontját az uniós intézményvezetőkkel. A 444.hu információi szerint az EU soros elnökségét ebben a félévben ellátó Németország vezetője, Angela Merkel érdemben nem válaszolt Orbán levelére, ahogyan a lengyel vétófenyegetésre sem...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.