2021. június 13., vasárnap

A FUDAN ÜGYÉT VÁLTÁS UTÁN ÚJRA KELL TÁRGYALNI 2.

HÍRKLIKK
Szerző: ANTAL ATTILA
2021.06.12.


Ahogy a cikk első részében írtuk, az orbáni politika megtalálta a rést a pajzson. A magyar miniszterelnök – felhasználva uniós helyzeti előnyét – ugyanazt ajánlja fel Putyin, illetve Oroszország és Kína számára: egy európai hídfőállást, az EU-s politikai irányok meggyengítését. Tulajdonképpen unión belüli képviseletére, disztributolására próbál szerződni Kínával. Antal Attila politológus szerint nem az a baj az Orbán-rendszerrel, hogy Oroszországgal, vagy éppen Kínával próbál üzleti, kulturális kapcsolatokat létrehozni, hanem, hogy a magyar társadalom kárára teszi azt. Azzal azonban nem számolt, hogy az ellenzék európai és hazai színtéren is egy ellenkultúrharc színpadára tudja emelni a Fudan ügyét. Ám 2022 után, bármilyen adminisztráció, kormány is lesz, Kínával és Oroszországgal épp úgy számolni kell, mint ha az Orbán-rendszer marad. Már csak azért is, mert vannak elvarratlan szálak. Ott van Paks, Fudan kérdése. Azt nem tudni, kihátrálhat-e a miniszterelnök belőle, de nem biztos, hogy minden tekintetben megvan ehhez a mozgástere. Igaz, nem is ez az érdeke. Ha lesz váltás, akkor újra kell gondolni, és újra kell tárgyalni.


Ön azt mondta, bármilyen adminisztráció, kormány lesz 2022-ben, Kínával és Oroszországgal is épp úgy számolnia kell, mint ha az Orbán-rendszer marad. Valószínűleg másként, egy európai, közösségibb keretben, az európai értékekre jobban odafigyelő, az európai rendszerbe jobban beágyazódóbb kormányzattal, de egészen biztos, hogy nem megkerülhető Kína és Oroszország kérdése. Már csak azért sem, mert vannak elvarratlan szálak. Milyen elvarratlan szálakról beszélünk?

Ott van Paks és a Fudan kérdése. Nem tudjuk, konkrétan tényleg milyen megállapodás van mögöttük, van-e valamilyen kötelezettsége már most a magyar félnek. Valószínűleg még nincs, hanem, ha egyáltalán született, egy általános megállapodás született. Nem gondolom, hogy ne lehetne egy civilizált keretrendszerben a magyar nemzeti érdekeket, a magyar társadalom érdekeit figyelembe véve Kínával, és más kontextusban Oroszországgal ezt a dolgot elrendezni. Csak hát azt kell látni, hogy az Orbán-rendszernek nem ez az érdeke...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.