2021. július 10., szombat

HOLODA ATTILA: MANAPSÁG NEM LEHET CSAK ÚGY, OLDALAK NÉLKÜL MŰVÉSZ AZ EMBER

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.07.10.


Több milliárdos vagyonnal kezdi meg majd a működését augusztus elsején a MOL-Új Európa Alapítvány. Holoda Attila energetikai szakértő azt mondja, az alapítványlétrehozásban kettős cél van, az egyik, hogy az állami oktatási, közművelődési és egyéb vagyont kiszervezzék egy ilyen formába, és oda bebetonozott, és elmozdíthatatlannak tűnő személyeket rakjanak. De egyúttal a MOL megerősítette azt a poziciót is, ami egy esetleges kormányváltás után a felső vezetését fenyegethetné. A kuratórium elnöke: Miklósa Erika, Kossuth-díjas operaénekes, tagjai pedig Demeter Szilárdon kívül mind direktbe a MOL-hoz köthetők. Kemény Dénes a felügyelő bizottság elnöke. Holoda Attila szerint kellettek a húzó nevek, de mindig elcsodálkozik azon, hogy ezek a nagy nevek miért köteleződnek el ennyire. Ugyanakkor elszomorítja, hogy előbb-utóbb minden híres embert, vagy celebet rákényszerítenek arra, hogy vagy így, vagy úgy, de nyilatkozzon arról, ő melyik oldalon áll. Manapság nem lehet csak úgy, oldalak nélkül művész az ember. S, hogy Demeter Szilárd hogy került a kuratóriumba? Neki elég volt, hogy önmagát százhúsz százalékos orbánistaként jellemezte. Holoda Attila azt is reméli, hogy az új alapítványtól a MOL saját alapítványa, a Zalaegerszegen levő Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum, Közép-Európa legnagyobb technikai múzeuma is tud majd pénzt szerezni.


A MOL és a magyar kormány áprilisban jelentette be, hogy MOL-Új Európa Alapítvány néven új közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványt hoznak létre a sportélet, a kultúra, az egészségügy, a gazdaságfejlesztés és a környezetvédelem célzottabb és jelentősebb támogatása érdekében. Miért volt erre szükség, illetve szükség volt erre?

– Azt, hogy szükség volt-e erre, nyilván a MOL-nak kell eldöntenie. Ha jól tudom, nekik volt egy megállapodásuk a kormánnyal, hogy a MOL nagyobb társadalmi felelősségvállalását ilyen formában fogják megjeleníteni. Ez persze nem azt jelenti, hogy a MOL eddig se költött volna ilyen célokra, hiszen a cégnek nagyon nagy a szponzorációs és mecenatúra kerete. Már korábban is az volt, amiből rendszeresen támogatott sport-, és kulturális rendezvényeket. Azt tudjuk, hogy a sport támogatása az volt, hogy a MOL bevásárolta magát a Videotonba, és azt ezzel letudták. Ezzel együtt gyanítom, hogy a MOL-nak az ilyen jellegű költségvetési pénzét gyakorlatilag teljes egészében átfordították ebbe az új alapítványba. Ez egy hosszútávú megoldás, de manapság az ember mindent, amibe a kormány egy kicsit is beleteszi a kezét, azt kétkedéssel, de legalábbis fenntartással fogadja atekintetben, hogy mi a valós célja. Én úgy gondolom, hogy egy ekkora cégnek, mint a MOL – azért az ország legnagyobb vállalatáról beszélünk –, van olyan jellegű felelőssége, hogy komoly pénzeket toljon akár a sportba, akár a kultúrába, akár a közművelésbe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.