2021. augusztus 1., vasárnap

FÜGGETLEN SZAKÉRTŐK OLYAN OLTÁSI TERVET ÁLLÍTOTTAK ÖSSZE, AMILYEN AZ ÁLLAMTÓL IS ELVÁRHATÓ LETT VOLNA

TELEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2021.08.01.


„A magyar lakosság mind jobb védettségének elérése és az oltási program iránti közbizalom erősítése érdekében a jelenlegi, nem transzparens módon létrejött, tudományos alátámasztás nélküli, több ponton aggályos eljárásrendet véleményünk szerint célszerű fejleszteni és pontosítani”


– írja az augusztus 1-jétől felvehető harmadik oltások hivatalos rendjéről hat elismert szakember egy közösen kiadott közleményben.

A vakcinák keverésére is ajánlást tevő eljárásrendről ebben a cikkben írtunk részletesen, bemutatva, hogy milyen szakmai kritikákat kapott, és miért nem jelent valódi segítséget az oltások lebonyolításával megbízott orvosoknak. A hat szakember – Balkányi László orvosi tudásmérnök, Falus András immunológus, Ferenci Tamás biostatisztikus, Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzser, Sarkadi Balázs kutatóorvos és Weltner János orvos – lényegében a cikkünkben is ismertetett szempontok alapján készítette el a saját ajánlását.

„Sajnálatosan az oltóorvosok és a háziorvosok részére elkészült, NNK és Emmi vezetői által védjegyzett szakmai ajánlás sokkal inkább a »lovak közzé dobta a gyeplőt«️, azaz nem tartalmaz igazi szakmai támogatást, és az orvos és a páciensre bízza a döntést, ahelyett, hogy a tudományos bizonyítékokkal segítené a munkájukat. Ennélfogva úgy éreztük, hogy a hazai egészségügy és érdeklődők megérdemelnek egy rövidebb és egy részletesebb szakmai ajánlást (illetve közérthető táblázatot), meghatározva, kik azok, akiknek célszerű felvenni a 3. oltást, és kik azok, akik inkább a járvány elleni védekezés egyéb módszereit válasszák egyenlőre, és erősen feltételezhetik, hogy nincs még szükségük 3. oltásra. Javaslatunk többek között példát is szeretne mutatni az átlátható, tudományos igényű, bizonyítékokon alapuló döntéshozatalra is, amely fejlesztése a hazai egészségpolitika fontos jövőbeli feladata” – írták az összeállításuk mellé.

Szembetűnő különbség, hogy míg a hivatalos eljárásrend teljesen nélkülözött bármiféle indoklást vagy tudományos hátteret, ebben az összeállításban a fenti javaslatokat egy több mint tízoldalas, tudományos bizonyítékokkal gazdagon hivatkozott összefoglaló támasztja alá. A szerzők szerint nem szerencsés, hogy az eljárásrend semmiféle tudományos hivatkozást nem tartalmaz, és hogy az sem derül ki, milyen szakértők állították össze. „Egy szakmai ajánlás hitelességének alapeleme a transzparencia és a tudományos megalapozottság. Ez különösen fontos egy népegészségügyi kérdést szabályozó irányelv esetében, még inkább egy ilyen súlyú, össztársadalmi ügyben” – írják, miért tartják ezt problémásnak. Emellett több konkrét szakmai aggályt is megfogalmaznak az eljárásrend tartalmával kapcsolatban...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.