2021. december 14., kedd

MACRON EGYFAJTA "MEG NEM TÁMADÁSI" EGYEZMÉNYT AKART KÖTNI AZ ULTRAKONZERVATÍV ORBÁNNAL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.12.14.


Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a magyar ellenzékkel is találkozott. Az üzenet világos: ha azt akarod, hogy ez a helyzet megváltozzon, akkor tudod, hogy kire kell szavaznod. Kárpáti János lapszemléje.

A külföldre irányuló hírszolgáltatást nyújtó francia közszolgálati rádió, az RFI szerint Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közeledési pontot talált a bevándorlás elleni küzdelmet, illetve a nukleáris energia felhasználását illetően, ugyanakkor fennmaradt köztük a nézeteltérés a jogállamiság tiszteletével, a kisebbségekkel és a magyarországi korrupcióval kapcsolatban.

Kettőjük közös sajtótájékoztatóján Orbán elfogadhatatlan zsarolásnak minősítette, hogy Brüsszel visszatartja a Magyarországnak szánt, gazdaságélénkítő célú pénzeket, amíg semmit nem tesznek a korrupció ellen. Macron viszont annak a reményének adott hangot, hogy hónapok múlva előre lehet lépni ezen a téren. Azt is mondta azonban a France Inter szerint, hogy nem lesz haladás a jövő áprilisi magyarországi választásokig. És miközben a sajtónak nyilatkozva nem volt hajlandó beleavatkozni a magyar belpolitikába, ahhoz ragaszkodott, hogy beszéljen a magyar ellenzékkel"Az üzenet világos: ha azt akarod, hogy ez a helyzet megváltozzon, akkor tudod, hogy kire kell szavaznod” - áll a tudósításban. Orbán számára ugyanakkor Macron látogatása hasznos abban az értelemben, hogy felmutathatja, Magyarország számít - vélekedik az RFI.

Macron és Orbán eljátszotta, hogy a legjobb ellenfelei egymásnak - összegzi a budapesti úttal kapcsolatos véleményét a Libération című baloldali párizsi lapA francia elnök - olvasható a beszámolóban - a liberális Európa és a jogállam nagy védelmezőjeként mutatta meg magát, de egyes pontokban egyetértésre jutott az autoriter hajlamú konzervatív magyar kormányfővel. A Libération emlékeztet arra, hogy 2017-es elnökké választásakor Macron meghirdette, el kíván látogatni az unió összes tagállamába, mert a legkisebbnek a hangja is számít. Eddig kivétel volt Magyarország, a francia elnök csak most látogatott el Budapestre, hogy oldalán a miniszterelnökkel megcsodálja a balkonról a dunai panorámát. Őt megelőzve járt Budapesten Marine Le Pen és Éric Zemmour, két szélsőjobboldali francia elnökjelölt, és Orbán mindkettőjüket kitüntető figyelemmel fogadta.

jobboldali Le Figaro úgy értelmezi Emmanuel Macron meglehetősen kései budapesti látogatását, hogy a francia államfő egyfajta meg nem támadási egyezményt akart kötni az ultrakonzervatív magyar miniszterelnökkel, ahogy előzetesen fogalmazott, a politikai ellenféllel és európai partnerrel. Tisztázni kívánta vele a közelgő francia uniós elnökség néhány aspektusát. Idézi a lap Clément Beaune EU-ügyi államtitkárt, aki azt mondta, hogy mindenkivel együtt kell működni. A Le Figaro egyik minapi cikke arra hívta a fel a figyelmet, hogy Macron már a jövő áprilisban esedékes francia elnökválasztásra is készül, amikor a francia európai uniós elnökség célkitűzéseit fogalmazza meg.

A liberális szemléletű Les Echos a nukleáris energia hasznosítása melletti kiálláson túl az európai védelmi, technológiai szuverenitás szorgalmazásában látja azokat a közös pontokat, amelyeket sikerült azonosítani Macron és Orbán budapesti megbeszélésén. Ez nem semmi, tekintettel arra, hogy mennyire szemben állnak egymással az Európai Unió jövőjének megítélésében - jegyzi meg a párizsi lap. Megírja, hogy Orbán a sajtóértekezleten támogatásáról biztosította Macronnak az európai stratégiai autonómiára vonatkozó koncepcióját. Idézi a francia elnök szavait a migrációs politikával kapcsolatban, miszerint adódnak kompromisszumos lehetőségek ezen a téren, ha a migrációs áramlattal szembeni szervezettebb fellépésre, az unió külső határainak védelmére, illetve az európaiak közötti hatékonyabb együttműködésre gondolunk.

Más kérdésekkel kapcsolatban azonban Macron csak megerősíteni tudta a fennálló nézeteltéréseket - hangsúlyozza a Les Echos. Beszámol arról, hogy az elnök közölte, kifejezetten szóvá tette Orbánnak a jogállamiság ügyét, az LMBT közösség helyzetét, a diszkrimináció elleni küzdelmet, illetve a korrupció témáját. Ezekben Macron szerint nagyon kevés a haladás. Azt, amit az RFI előbb idézett tudósítása is tartalmaz, miszerint a francia elnök nem számít ebben előrelépésre a magyarországi választásokig, a Les Echos azzal egészíti ki, hogy akkor majd a magyarokon lesz a sor, mondják meg, milyen politikai irányt választanak. Addig viszont a helyreállítási pénzeket nem fogják folyósítani. Ezek a nézeteltérések mindazonáltal nem zárják ki a konszenzuskeresést az európai prioritásokat illetően. A Les Echos arra is kitér, hogy Emmanuel Macron találkozott Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel, valamint Márki-Zay Péterrel, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjével, aki azt reméli, hogy a jövő áprilisi törvényhozási választások eredményeként új lapot nyithat az Orbán-korszak után.

Végül a L’Express című francia hetilap megszólaltatja Sébastien Maillard-t, a Jacques Delors Intézet igazgatóját, aki arra a kérdésre, hogy miért van szüksége Macronnak Orbánra, azt válaszolja: azért, mert a magyar vezető képes lenne megbénítani a francia EU-elnökség nagyratörő terveit azokban a témákban, amelyekben tagállami vétójog érvényesül. Erre példaként az európai minimálbér ügyét hozza fel: a bizottsági javaslatot egyedül Dánia és Magyarország ellenzi, ezért Párizs kompromisszumos tervezetet igyekszik kimunkálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.