2022. április 26., kedd

AZ IGAZAT MONDJÁTOK, NE CSAK A VALÓDIT!

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.04.26.


...Nézzük hát meg, mit kínált az embereknek a Fidesz, mit az ellenzék?

A Fidesz- KDNP a választások előtti hetekben az „Előre menjünk, ne hátra”, „A választás tétje: háború vagy béke” szlogennel kampányolt. Ugyanakkor programot most sem hirdetett, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter mindenkinek a figyelmébe ajánlotta, amit Orbán Viktor 2021 novemberében, a Fidesz tisztújító kongresszusán mondott. A miniszterelnök akkor úgy fogalmazott: (...) ha folytatjuk a polgári, kereszténydemokrata kormányzást, tíz év alatt újra hatalmas utat tehetünk meg, felléphetünk a fejlett országok közé, felszámolhatjuk a szegénység maradékát is, és egy zöld, egészséges, természeti kincseit és szépségeit megőrző, egészségesebb és hosszabb ideig élő emberek országa lehetünk. Ígéretet tett arra, ha folytatni tudják a kormányzást, akkor „lesz pénz”, aminek eredményeként a vidékfejlesztésre háromszor annyit fordítanának, mint eddig. Megőriznék továbbá a családtámogatásokat, és ki is bővítenék azokat, 2023-ban pedig rendezik a pedagógusok bérét. A választási kampány véghajrájában Székesfehérváron azt mondta: ha nyernek, akkor négy békés, nyugodt és biztonságos évet nyer az ország. „Higgyék el, megéri.”

Az ellenzék jelszava a „Csak felfelé” volt. Végleges célkitűzéseiket március 9-én ismertették „Csak felfelé! – Az emelkedő Magyarország programja címmel. Az eseményen Márki-Zay Péter azt mondta, „itt az esély, hogy visszataláljunk a polgárosodáshoz és Európához”. Hogy hogyan?

Többek között azt ígérték, megtartanák a határkerítést, önálló határőrséget állítanának fel, az uniós határvédelmi szervvel, a Frontexszel kiegészülve védenék Magyarország és az Európai Unió határait. Csatlakoznának az Európai Ügyészséghez, és saját korrupcióellenes ügynökséget is létrehoznának, a 2010 előtti és a 2010 utáni, baloldali és jobboldali korrupció ellen is fellépnének. Új, értékalapú külpolitikát folytatnának, ami a Nyugathoz való visszatérésre és a szövetségesek iránti hűségre épülne. Rövid távon nélkülözhetetlennek tartják az orosz energiát, de csökkentenék a kitettséget, növelnék a megújuló energia termelését, újratárgyalnák Paks 2-t, a lakások korszerűsítését is támogatnák. Öt éven belül bevezetnék az eurót. Új alkotmányról népszavazáson dönthetnének az állampolgárok. Megtartanák a gyermekvállalást segítő intézkedéseket, de a társadalmi igazságosság jegyében, négy év alatt megdupláznák a gyes, a családi pótlék, valamint az otthonápolási díj összegét. Továbbra is lenne 13. havi nyugdíj, mindenkinek rugalmas nyugdíjba vonulást tennének lehetővé.

Az, hogy az ellenzék ígéretei egy szabadabb, emberibb életet ígértek az Orwell által „alul lévőknek” titulált rétegnek, nem vitás. Ám ők mégsem az ellenzéket, hanem a Fideszt választották.

A miértre talán választ ad az a modell, amit Zsiday Viktor befektetési szakember még a választások előtt készített. Eszerint a képlet szerint a reálbérek változása erőteljesen meghatározza a kormánypártok erejét. A kormányzó erő számára tehát rendkívül fontos a magyar gazdaság növekedése, a háztartások jövedelmi helyzetének alakulása és vásárlóerejük javulása. A Portfolión március 30-án megjelent cikk szerint a lakossági reálbér változása – nem meglepő módon – elég jól előre jelezte, hogy milyen eredményt fog elérni a kormánypárt. Igaz, a másik oldalra leadott szavazatokról ez önmagában nem sokat mondott el.

Zsiday azt írta: „A kormányzó erőre leadott szavazatok eléggé együtt mozognak a bérekkel, ami természetes. Alapvetően a szavazók elvárása az, hogy minden ciklus alatt reálértelemben egyre többet keressenek, és ha nem ez történik, akkor megbüntetik a kormányt ez történt 2010-ben, de kisebb mértékben még 2014-ben is, amikor a Fidesz kb. 450 ezer szavazatot vesztett a reálbérek stagnálása mellett (miatt).” Kiemelte, hogy 2018 és 2021 között 18 százalékkal nőttek a nettó reálkeresetek.

Orbán csele épp az volt tehát, hogy faék egyszerűségű üzeneteivel, a „lesz pénz” és a „négy békés, nyugodt és biztonságos év” ígéretével az alul lévőkre alapozta a győzelmét. Vagyis felül levőként nem hagyta, hogy a középen lévők a maguk oldalára állítsák őket. Azért az alul lévőknek a továbbiakra nézve kétségük se legyen a sorsuk felől. Mihelyt a Fidesz elérte a célját – márpedig a választás megnyerésével elérte –, „az alul lévőket visszataszítja régi szolgai helyzetükbe”, ahogy ezt Orwell róluk szólva megírta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.