2022. április 26., kedd

SOKAN JÁRTAK MÁR PÓRUL DEVIZÁVAL - BRUTÁLIS MEGLEPETÉST IS OKOZHATNAK A KÖLTSÉGEK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.04.25.


A devizaszámlák feltételei annyira bonyolultak, hogy még a pénzügyileg jártasabbak is könnyen belezavarodhatnak. A tapasztalatok szerint pedig a bankok nem igazán segítik az eligazodást. Azt mindenkinek jó tudnia, hogy a bankfiókban szóban elhangzottak elszállnak, arra hiába hivatkozik később bárki.

Még mindig sokan hiszik azt, hogy ha devizaszámlájukra külföldről érkezik pénz, vagy a valutát a pénztárban befizetve hizlalják egyenlegüket, akkor nincs plusz banki költség – írtuk meg korábban. Ez valamikor alapvetően így volt, de a helyzet időközben változott. A kondíciókat áttekintve ránézésre is jól látszik (a devizaszámlák néhány feltételét itt nézheti meg), mennyire bonyolultak ezek a konstrukciók. A feltételek ráadásul változhatnak összeghatártól vagy a számlanyitás időpontjától függően.

A díj szinte minden esetben más, ha bankon belüli, illetve bankon belüli saját számlák közötti vagy bankon kívüli a tranzakció. Eltérnek a költségek az uniós tagállamokon belül euróban, vagy ugyanitt más devizában, és persze más a költség a nem uniós országokban. A legnagyobb különbség viszont az, hogy van-e konverzió. Vaskos díja lehet például, ha valaki forintszámláról akar eurót felvenni vagy utalni. Akkor is van persze konverzió, ha eurószámláról indít vagy fogad a számlabirtokos fontot vagy dollárt, vagy akár ilyen bankjegyeket vesz fel.

Már többször figyelmeztettünk, hogy bár az ésszerűségnek ellentmond, nagyon rosszul teszi, aki számlájáról szükség szerint, apránként vesz fel valutát. Például a bankfiók pénztárában a körülbelül 20 ezer forintnyi euró költsége 13 százalék feletti is lehet. Minden alkalommal. És akkor még az árfolyamok okozta veszteségekről nem is beszéltünk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.