2022. május 6., péntek

INFLÁCIÓ 2022: MUTATJUK, MIT KELL TUDNI AZ ÉVTIZEDEK ÓTA NEM LÁTOTT ÁREMELKEDÉSRŐL

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2022.05.06.


Egyre gyorsabban nőnek az árak az Európai Unió országaiban, az Amerikai Egyesült Államokban, illetve a világ más részein is, ami főként az energiaárak emelkedésével függ össze. De nemcsak az energia, hanem az élelmiszerárak, a szolgálatások és az iparcikkek ára is emelkedik. Ennek hatására évtizedek óta nem látott áremelkedést láthatunk az EU országaiban. Összefoglaltuk, mi az infláció jelentése, mit mutat a KSH inflációs jelentése, milyen mértékű jelenleg az infláció Magyarországon, mekkora infláció várható 2022-ben, illetve milyen eszközökkel védheti meg megtakarításait az inflációtól
.

Mi az infláció jelentése?


Az infláció fogalma az áruk és szolgáltatások árának folyamatos növekedését jelenti, amely a gazdaság minden területét érinti. Ha mondjuk a sarki pékségben dupla annyit kérnek a kakaós csigáért az még nem infláció, alapfeltétel, hogy a gazdaság teljes egészére hatással legyen a folyamat, illetve az árszínvonal emelkedése tartósan jelen legyen a gazdaságban.

Az infláció számítása

Az inflációt úgy mérjük, hogy az áruk és szolgáltatások árának változását százalékos formában, indexekkel fejezzük ki, jellemzően éves vagy havi összevetésben. A leggyakrabban használt árindex a fogyasztói árindex (CPI), de néha a közgazdászok a termelői árindexet (PPI) és a személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexét is használják, ismert mutató még a gazdaság egészére kiterjedő GDP-deflátor is.

A hivatalos inflációs mutató, a fogyasztói árindex esetében a statisztikusok egy olyan kosarat állítanak össze, ami átlagosan a teljes lakosság fogyasztását jól reprezentálja, a 25 éves fiataltól a 85 éves nagymamáig.

A te valós fogyasztási szokásaid viszont könnyen lehet, hogy messze állnak ettől az elméleti kosártól, valójában a pénzromlás mértéke szempontjából egyetlen személy számára sem kifejező a fogyasztói árindex, arra csak mint ország egészére vonatkozó átlagos árszínvonal-emelkedésként érdemes tekinteni. Az inflációs érzetünk ráadásul azért is eltér a valós áremelkedéstől, mert a dráguló termékek érzelmileg mindig jobban megérintenek minket, mint az, ha egy termék ára nem változik. Az is jellemző, hogy a gyakrabban vásárolt termékek árváltozását nagyobbnak érzékeljük.

Az infláció méréséhez lehetetlen a háztartások által elfogyasztott valamennyi árut és szolgáltatást figyelembe venni, "csak" a legfontosabb termékek és szolgáltatások kerülnek bele, az úgynevezett reprezentánsok. Ezekből sincs kevés, mintegy 140 termékcsoportról van szó.

Ezeket nagyon sokféleképpen csoportosítják, a legnagyobb termékkörök a következők:napi fogyasztási cikkek (pl. élelmiszer, újság, üzemanyag);
tartós fogyasztási cikkek (pl. ruhanemű, számítógép, mosógép);
szolgáltatások (pl. fodrász, biztosítás, lakásbérlés).

A KSH oldalán megvizsgálhatjuk Magyarország inflációs történetét, így például azt, hogy alakult az infláció Magyarországon 1990-től, illetve mekkora az infláció 2010 óta.

Milyen mértékű infláció tekinthető alacsonynak?

Országonként, a gazdaság helyzetétől függően eltér, hogy mit tekintünk alacsony inflációnak. Ezt jellemzően az árstabilitásként azonosítjuk, fejlett országokban az 1-2%-os, gyorsabban növekvő fejletlen országban a 2-3%-os inflációs rátát szokták árstabilitásnak tekinteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.