2022. május 11., szerda

TECHMILLIÁRDOSBÓL JOBBOS IKON: NEM CSAK ELON MUSK SZERINT ŐRÜLT MEG AZ AMERIKAI BALOLDAL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2022.05.11.


Elon Musk a globális jobboldal sztárja és a baloldal mumusa lett az elmúlt hetekben. A Twitter felvásárlása csak az utolsó csepp volt a pohárban, Musk „jobbratolódása” már évek óta tart – pedig állítja, az ő nézetei jottányit sem változtak. Nincs egyedül. Egyre több régi vágású liberális véli úgy, hogy a kritikai fajelmélet és a genderidentitás-ideológia hatása alá került amerikai baloldal egyszerűen „megőrült”. A közösségi média főszerepet játszott a végletes polarizáció kialakulásában, így Musk akár a megoldás felé is utat mutathat. A probléma persze elsősorban Amerikát érinti – Európában kevésbé meghatározó a progresszív „őrület”, Magyarországon pedig gyakorlatilag csak a kormánypropaganda Amerikára mutogató önigazolásaként van jelen.

„A transznemű emberek számára rémálommal érhet fel Elon Musk »szólásszabadsága«.” „Sok fekete felhasználó nyugtalanítónak találja, hogy Elon Muské lehet a Twitter.” „Bizonytalanság övezi a Twitter moderálási gyakorlatát – a nők és színesbőrűek lehetnek a legnagyobb kárvallottak.”

Ez csak néhány példa a több tucat fenyegető hangvételű cikkcímből, amelyeket fősodratú amerikai médiatermékek zúdítottak a világ leggazdagabb embere, a Tesla és a SpaceX vezetőjének nyakába. Musk bűne, hogy felvásárolná a világ egyik vezető közösségimédia-platformját, a Twittert, és a szólásszabadság nevében lazítana annak moderálási gyakorlatán. Az ugyanis a kritikusok, köztük Musk szerint a gyűlöletbeszéd és álhírek elleni harc ürügyén cenzúrázott, és diszkriminálta a jobboldali tartalmakat.

Az egyik legdurvább lejárató cikket a The New York Times publikálta Musk ellen a napokban. A lap felrótta neki, hogy jómódú fehér családban nőtt fel Dél-Afrikában, így az apartheid „formálhatta” a személyiségét. Pedig Musk 17 évesen épp azért emigrált, hogy ne kelljen bevonulnia sorkatonai szolgálatra a feketéket elnyomó dél-afrikai hadseregbe. Gyerekkorában pedig egyszer azért zaklatták fehér osztálytársai, mert egyiküknek szóvá tette, hogy rasszista szót használt a feketékre.

Az újságcikkeken túl Muskot demokrata párti politikusok is támadták. Baloldali ügyeket támogató NGO-k egy csoportja (például a Black Lives Matter mögött álló alapítvány vagy LMBTQ érdekvédelmi szervezetek) nyílt levélben szólította fel a nagyvállalatokat, hogy csak akkor hirdessenek a Twitteren, ha az teljesíti feltételeiket, például nem engedi vissza a platformra a gyűlöletbeszéd miatt kitiltott politikusokat – legfőképp Donald Trumpot. Musk válasza kedden, tegnap érkezett: igenis feloldaná Trump örökös tiltását...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.