2022. július 9., szombat

BOKROS: A KORMÁNY KOMPROMISSZUMA PARASZTVAKÍTÁS

KLUBRÁDIÓ
Riporter: BOLGÁR GYÖRGY
2022.07.08.


Nem az EU követeléseit, hanem az Európai Bizottság ajánlásait akarja végrehajtani a kormány – mondta Bokros Lajos. A volt pénzügyminiszter szerint ezzel nem kerül közelebb Magyarország a befagyasztott uniós forrásokhoz.

A csütörtöki kormányinfón elhangzott bejelentés értelmében a brüsszeli javaslatok közül elfogadta a kormány, hogy Magyarország 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát; a korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével ellentétben legyen helye bírósági jogorvoslatnak; a kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi konzultációra időt kell biztosítani és a kormány a speciális jogalkotási lehetőségek arányát csökkenti; illetve Magyarországnak az EU-s források egy részét arra kell fordítania, hogy a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érjék el.

"Egyelőre nem kell attól tartani, hogy Orbán kivezetné Magyarországot az Európai Unióból" – mondta Bokros Lajos a Megbeszéljük... pénteki adásában. A volt pénzügyminiszter szerint a kormányinfón tett bejelentés nem uniós követelések, hanem az Európai Bizottság ajánlásainak teljesítését jelentik.

Szerinte a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által bejelentett ajánlat csak szépségtapasz – szó szerint így fogalmazott Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója is a Reggeli gyorsban. Bokros durvább kifejezéssel is élt: parasztvakítás.

A közbeszerzésekkel kapcsolatos ajánlás teljesítése például könnyen kijátszható a politikus szerint, elég megfizetni más kormányközeli "haverokat", akik versenyképtelen ajánlatokat adnak be, így mindenképp az nyeri a közbeszerzést, akinek a kormány eredetileg akarta adni, és azt is elmondhatják, hogy 15 százalék alá esett az egy ajánlatos közbeszerzések száma.

Ahhoz, hogy a korrupciós büntetőügyekben az ügyészség döntésével ellentétben legyen helye bírósági jogorvoslatnak az kellene Bokros szerint, hogy a bíróság, vagy az ügyészség vádat emeljen, és nyomozást indítson. Ezt aligha teszi meg Polt Péter legfőbb ügyész fideszes érdekeltségek esetében. És a bíróságok sem teljesen függetlenek, így ez nem jelent hatékony, kijátszhatatlan megoldást a korrupció ellen. Az igazi megoldást az jelenthetne, ha a kormány csatlakozna az Európai Ügyészséghez, amelynek joga lenne önállóan is nyomozást folytatni, amikor a bíróság és az ügyészség megtagadja a nyomozást egy-egy korrupciós ügyben.

A társadalmi konzultációval kapcsolatban megjegyezte, ez semmilyen módon nem gátolja a kormányt abban, hogy számára kedvező törvényeket alkosson, legfeljebb lassítja – és költségesebbé teszi – a folyamatot.

Megjegyezte azt is, hogy ezeket az ajánlásokat nem most, hanem már a csatlakozás idején, az előző kormányoknak is teljesíteniük kellett volna. Ami egyben azt is jelenti, hogy ezek teljesítésével nem kerül közelebb Magyarország a blokkolt uniós forrásokhoz.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.