2022. július 9., szombat

KAKASTOLLAS HELIKOPTER

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.07.09.


Szalay-Bobrovniczky fegyverkezési miniszter meglátogatta a huszárlovakat. Hogy megy a soruk, jó-e a wellness, selymes-e az abrak, illetve mivel töltik az idejüket a melegben. Valószínűleg ilyesféle érdeklődésekkel. Vendégeskedéséről a miniszter Facebook-oldalán számolt be kisfilmen és fotókon mindannyiunk legnagyobb gyönyörűségére. Amint nézegettük a mozgó-, és állóképeket, olyan érzésünk támadt, mintha magyar filmalkotást néznénk, amely Kádár apánk alatt készült valamely Móricz vagy Mikszáth regényből, és az a rész pörög éppen, ahogyan a dzsentri érkezik a birtokra megrontani a fiatal lányt, és elszedni az apja pénzét, mert rendezni kell a kártyaadósságát.

A fegyverkezési miniszter egyébként helikopterrel utazott a messzi Szilvásváradra bratyizni a „honvédő paripákkal”, ami magában olyan anakronizmus, hogy már megér egy rövid misét sok miseborral. De mielőtt elmerülnénk a szimbólumok, jelentések és üzenetek mély ganyétengerébe, oldalvást nézzünk egy percet a helikopterre, amely a minisztert röpítette a fontos útra. Megittuk a sok misebort, így kocsmában érezvén magunkat tesszük fel stílszerűen a kérdést, miért, baszd meg. Válasz erre nincs, csak annyi, hogy mer’ lehet. Olyan igazság ez, mint Leonardé, aki, mikor Penny kérdezte tőle, miért feküdt le egy pillanat alatt a fizikuslánnyal, azt a választ kapta: mert hagyta.

Végül is, az élet alapigazsága ez, mindenki csak annyit tesz meg, amit hagynak neki, illetve, amit a belső mércéje (nagy szavakkal: morál, erkölcs) megenged neki. Ha valakiben gátak nincsenek, és a környezete is csak legyint rá, akkor ilyen lesz, mint Szalay-Bobrovniczky fegyverkezési miniszter, akit nagy valószínűséggel a neve miatt – más érdem híján – választott ki Orbán erre a magas hivatalra. Ő már előtte látta a vármegyét meg az ispánt, ezek mellé csak ilyen duplaipszilonos lehet a miniszter, és nem is nyúlt mellé egyetlenünk. Mert a helikopterezést mint ma már szóra sem érdemest el is feledjük, de a parádés kocsi meg a huszárkíséret feledhetetlen. Minden másra ott van a MasterCard...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.