2022. augusztus 8., hétfő

KATA HELYETT ICA: AZ INFORMATIKAI TÁVMUNKA MIATT ÚJ ADÓNEMEKRE VOLNA SZÜKSÉG

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2022.08.08.


A Covid alatt még jobban elterjedt a távmunka. Sok magyar szakember dolgozik akár Magyarországról is nemzetközi megrendelőknek. Vinnai Balázs, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke szerint arra kellene fókuszálnunk, hogy az ő tudásuk a magyar cégeket, a magyar GDP-t segítse. Például egy rugalmas és kiszámítható adónemmel – sajnos a kata kiüresítése éppen ellentétes hatású.


Folyamatosan arról hallani, hogy kevés a hazai informatikus. Nagyon nemzetközi szakmáról beszélünk, sok tehetséges magyart látnának szívesen külföldön. A kataszabályok változása után nem félnek attól, hogy az a fajta szellemi szabadfoglalkozású tevékenység, amely az informatikára is jellemző, még kevésbé lesz vonzó a hazai feltételekkel?

A kata alapvetően egy adózási kérdés, ami nem a mi szakterületünk, de két negatív hatástól valóban mi is tartunk. Az egyik az agyelszívás, vagyis az, hogy több informatikus szakember költözhet külföldre, hiszen a magasabb jövedelmek és jobb karrierkilátások eddig is komoly vonzerőt jelentettek, de a kata lehetősége sokakat itthon tartott.

A másik, jól érzékelhető negatív hatás egy viszonylag új jelenséghez kötődik: a Covid után láttuk, hogy sokszor nem valódi az elvándorlás, hanem virtuális. Vagyis egyre többen itthonról fordulnak a külföldi munkavégzés felé, pedig nyilván jobb lenne, ha a jó szakemberek tudása a magyar gazdaságot gyarapítaná. Az itthonról külföldre végzett távmunkára, illetve az ennél is nagyobb rugalmasságot jelentő digitális nomaditásra nagyon oda kellene figyelnünk, mert az egyébként is súlyos hazai munkaerőhiányt tovább növelhetik...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.