2022. szeptember 6., kedd

A TÁRSADALMI BEILLESZKEDÉSRE NEVELÉS NEM A DEMOKRATIKUS ISKOLÁK CÉLJA, HANEM AZ AUTORITER VEZETŐKÉ

QUBIT
Szerző: GALAMBOS ATTILA
2022.09.06.


Lassan listát lehetne összeállítani arról, hogy a kormánypárt oktatással foglalkozó miniszterei és államtitkárai milyen elvárásokkal viszonyulnak a tanárok munkájához. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár augusztus 31-én, egy nappal a tanévkezdés előtt levelet írt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ), amiben kifejti, hogy a PDSZ által támogatott polgári engedetlenségi mozgalom morális szempontból rossz hatással lehet a tanulókra, és akár olyan cselekedetekre késztetheti őket, amelyek miatt bíróság vagy hatóság elé kerülhetnek. Kásler János volt oktatásügyért is felelős miniszter pedig még 2020-ban gondolta úgy, hogy a pedagógusok az év minden napján „krisztusi parancsoktól vezérelve” „teljesítik küldetésüket”.

Maruzsa mostani leveléből az is kiderül, hogy szerinte a „pedagógusok egyik feladata a tanulók támogatása abban, hogy zökkenőmentesen tudjanak beilleszkedni a társadalomba”. Az államtitkár azt is állítja, hogy a tanárok polgári engedetlenségi mozgalma a hatályos jogban ismeretlen tiltakozási eszköz. Sajátos érv ez egy olyan párt tagjától, amelyet az aktuálisan regnáló rend elleni tiltakozások hoztak létre, és amelynek tagjai a rendszerváltás környékén folyamatosan konfrontálódtak a hatalommal. Sokan sokféleképpen elemezték a polgári engedetlenség történetiségét és társadalmi hatásait a levél nyilvánosságra kerülése óta. Kicsit kevesebb szó esett azonban arról, hogy igaz-e a tanárok feladataira vonatkozó maruzsai állítás, ami mindenesetre több kérdést is felvet:

1. Feltételezi, hogy a „társadalom” egy rögzült állapot, aminek működése ideális, így okafogyott az ellenállás, a polgári engedetlenség. Maruzsa szerint a zökkenőkkel járó beilleszkedés következménye az lehet, hogy a „bíróság vagy hatóság szankcióval sújtja”. Vajon ez azt jelenti, hogy az állampolgárnak két típusa létezik, a beilleszkedésre alkalmatlan, valamint a beilleszkedett, akinek nincs dolga a „bírósággal és hatósággal”?

2. A tanulók a maruzsai állításnak megfelelően még nem részei a társadalomnak?

3.Mi a tanárok törvényben rögzített feladata?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.