2022. szeptember 5., hétfő

ÖT LÉPÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYÉRT: 1, 2

RÖNTGEN BLOG
Szerző: Rezeda
2022.09.05.


Ölbe tett kézzel, szörnyülködve és persze átkozódva nézzük egyenes adásban az M1-en az egészségügy összeomlását.

Pedig a matematika már rég bizonyította, hogy elkerülhetetlen a káosz. Hasonlóan az Alapítvány című sorozathoz, amely az Isaac Asimov Foundation történetei alapján készül. Igaz, hogy szemben a ma már nyilvánvaló egészségügyi összeomlással, ott még a Birodalom látszólagos tündöklése alatt nyer matematikai bizonyítást, hogy elkerülhetetlen a bukás, és minél inkább késleltetik, annál lassabban fog rendeződni a helyzet.

Az egészségügyünkben sajnos a tündöklés talán sohasem volt ismert fogalom, azonban a tény az tény marad. Melynek ékes bizonyítéka a leállás, vagyis az, hogy ebben az évben immár több, mint 250 esetben kellett - leginkább személyi, vagy tárgyi feltételek hiánya miatt - kórházi osztályokat, szakrendeléseket, illetve egyéb egészségügyi ellátást hosszabb-rövidebb időre szüneteltetni. Éppen úgy, ahogyan ezt most is láthatjuk például a Szolnoki Hetényi Géza Kórházban, ahol a szülészeti ügyelet a legalább hónap felében már a nyár kezdete óta nem érhető el, és a stroke-ellátás is akadozik. Ez utóbbi egyébként azt is jelentheti, hogy a még menthető, akár teljesen rehabilitálható betegek rosszabb esetben meghalnak, vagy életük végéig ágyhoz kötöttek maradnak, hiszen a stroke-os betegeket sokkal távolabb kell szállítani, így a kezelést is csak később lehet megkezdeni.

Sajnálatos módon a politika és a Pintér Sándor alá vezényelt egészségügyi irányítás nem tudja és nem is meri a feszítő és nyilvánvaló megoldásokat meglépni.

Pedig ez lenne az első lépés.

Be kell zárni egyes kis forgalmú kórházakat és ezzel is koncentrálni a munkaerőt, a kapacitást!

Ez nem kerülhető meg, még akkor sem, ha politikai áldozatokkal jár. Jól felépített kommunikációval és valós fejlesztéssekkel, például olyan ingyenes kisbuszjáratokkal, amelyek a járóbetegeket, illetve hozzátartozóikat be tudják szállítani a megyei kórházba. Akárhogyan is, ez nem megkerülhető és alapvetően fontos lépés az egészségügy jövője szempontjából.

Alapvetően fontos azt megérteni, hogy a kis forgalmú, kisebb betegszámú ellátó intézmények betegbiztonsága sokkal alacsonyabb szintű, mint a nagy forgalmú intézményeké - ahol a gyakorlat, ott a rutin is. Kiváló példa erre az a kutatás, amely bebizonyította, hogy abban az intézményben, amelyben a szülések száma kevesebb mint évi 500,

az újszülött-halandóság három és félszer magasabb,

mint az évi 1500 szülést levezető intézményben (Heller és mtsai). (Ezeket a kérdéseket ennél bővebben és közérthetően, remek példákkal mutatja be Ferenci Tamás biostatisztikus ebben a dolgozatában. )...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.