2023. január 11., szerda

MINISZTEREK ÉS KÉPVISELŐK LEPTÉK EL A „MODELLVÁLTÓ” EGYETEMEK TESTÜLETEIT, JELENLÉTÜK A POLITIKAI BEFOLYÁSOLÁSNÁL IS NAGYOBB KÁROKAT OKOZHAT - EGYETEMEK KORMÁNYZATI IRÁNYÍTÁS ALATT

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2023.01.11.


Magyarországon összesen 21 állami felsőoktatási intézmény esett át „modellváltáson” 2019 óta, ezeket már vagyonkezelő alapítványok működtetik. Ám ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy elszakadtak volna az államtól: nagy részük továbbra is jelentős állami támogatásokban részesül, az alapítványok is állami kezdeményezésre jöttek létre, az alapítványt – és az adott egyetemet – irányító kuratóriumokban pedig szinte kivétel nélkül vezető kormánypolitikusok, miniszterek, vagy más, a kormányhoz közel álló személyek ülnek. Ez a korábbinál is nagyobb politikai-ideológiai befolyásolást tesz lehetővé az intézmények fölött.

Nem csoda, hogy ezt az Európai Bizottság sem nézi jó szemmel, és komoly aggályokat fogalmaztak meg az alapítványosított egyetemek gazdálkodásával, irányításával kapcsolatban.

Azt pedig kifejezetten összeférhetetlennek tartják, hogy olyan politikai vezetők határozzanak az egyetemeknek juttatott közpénzek felhasználásáról, akik maguk is az intézmények alkalmazottai, döntéshozói jogkörökkel.

Erre az Orbán-kormány figyelmét is felhívták, ám a kabinet ennek ellenére sem változtatott azokon a szabályokon, amelyek lehetővé teszik, hogy magasrangú politikai tisztségviselők kerülhessenek be az egyetemeket fenntartó alapítványok vezetőségébe. Mint a Népszava megírta, a bizottság ezért úgy döntött, hogy a kormányzati irányítás alatt álló alapítványi egyetemek a 2022. december 15-e előtt megkötött szerződéseken, megállapodásokon túl nem kaphatnak további uniós támogatásokat az Erasmus+ cserediák és Horizont Európa kutatási programokra mindaddig, amíg fennállnak az összeférhetetlenségi aggályok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.