2023. február 22., szerda

GLOBÁLIS NUKLEÁRIS FEGYVERKEZÉSI HULLÁMOT INDÍTHAT EL PUTYIN KEDDI BEJELENTÉSE

QUBIT
Szerző: KUN ZSUZSI
2023.02.22.


A valódi kockázatot nem az jelenti, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét az Új START egyezményben. A nagyobb gond az, hogy ezzel Kínának és a többi atomhatalomnak is megjöhet a kedve a fegyverkezéshez.

Évek óta kérdés, hogy pontosan mennyi nukleáris fegyverrel rendelkezik Oroszország. A 2020-as koronavírus-járvány miatt ugyanis az ellenőrzések elmaradtak, amikor pedig már lehetett volna utazni, az orosz vezetés tagadta meg a lehetőségét annak, hogy az amerikai vizsgálóbizottság ellenőrizze az arzenált. Február 21-én, kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal zárta beszédét az orosz parlamentben, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét az Új START (angolul New Start, oroszul SNV-III) egyezményben. A nukleáris fegyverzet csökkentését célzó, az USA és Oroszország által kötött megállapodás 2011-ben lépett hatályba. Elődjét, a START I-et még George W. Bush és Mihail Gorbacsov írta alá 1991-ben.

Putyin keddi bejelentése nem egyenlő a kilépéssel: az orosz államfő annyit mondott, hogy nem kívánnak továbbra is részt venni a programban és megfelelni az egyezmény feltételeinek, mivel a NATO-tag Egyesült Államok támogatja Ukrajnát a háborúban. Azzal ugyanakkor, hogy Oroszország felfüggeszti az Új START-ban való részvételét, globális nukleáris fegyverkezési hullámot indíthat el. Az ellenőrizetlen méretű arzenál ugyanis bizonytalanságot jelentene minden atomhatalomnak, amelyek így új érvet sorakoztathatnak fel nukleáris fegyvertáruk bővítése és fejlesztése mellett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.