2023. február 25., szombat

STRATÉGIAVÁLTÁS JÖHET A HATÁRON TÚLI TÁMOGATÁSPOLITIKÁBAN, AZ ORBÁN-KORMÁNY CSAKNEM A DUPLÁJÁRA EMELTE AZ ÖSSZEGET

NÉPSZAVA
Szerző: GÁL MÁRIA
2023.02.25.


Négyszeresére emeli az Orbán-kormány a határon túli tanulók 2003 óta változatlan összegű oktatási-nevelési támogatását, ami radikális irányváltást jelent a korábbi évekhez képest.


A jelenlegi 22 400 forintról a többszörösére növeli a kormány a határon túli oktatási-nevelési támogatást - jelentette be szerdán egy kolozsvári sajtótájékoztatón Panyi Miklós, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára. Elmondása szerint Kárpátalján a magyar oktatási intézményekben tanulók a háborús nehézségek miatt már januártól 100 ezer forintnak megfelelő összeget kapnak, és a szeptemberben induló új tanévtől hasonló nagyságú éves összeg jut a többi határon túli magyar közösség magyar iskolák mellett döntő tagjainak is. Ez némiképp magyarázattal szolgál arra a látszólagos ellentmondásra, ami Orbán Viktor miniszterelnök tavaly nyári tusnádi, majd az őszi Máért-on megismételt beszéde, illetve az év végi költségvetési kiigazítás között jelentkezett.

A miniszterelnök ugyanis egyértelműen kimondta, hogy a következő egy-két évben várhatóan nem indulnak új nagyberuházások, a folyamatban lévőket viszont befejezik, és emelkedni fognak a családtámogatások. Utóbbi kategóriába azonban kizárólag a kedvezménytörvény (ismertebb nevén az első Orbán-kormány idején elfogadott státustörvény) alapján folyósított úgynevezett oktatási-nevelési támogatás tartozik, az ezen túlmenő családtámogatásokra – az anyasági támogatás és babakötvény – kizárólag a magyar állampolgárságot felvett szülök és a Magyarországon is anyakönyvezett újszülöttek jogosultak. Utóbbi feltételezhetően nem a határon túli támogatási keret terhére történik.

Mindenesetre a bejelentés részben magyarázatot ad arra, hogy a tavaly májusban összeállított és júliusban megszavazott 2023-as költségvetésben a határon túli pénzeket osztó Bethlen Gábor Alap 34 milliárd forintos keretét az év végi kiigazításon 62 milliárdra emelték.

Azért csak részben, mert az oktatási-nevelési támogatások zöme csak az őszi tanévtől indul, ami a szokásos eljárás szerint azt is jelenti, hogy a következő naptári évben, azaz a 2024-es költségvetésből jutnak hozzá az érintettek. Hogy pontosan hány jogosultról van szó, mekkora összeget jelent a 22 400 forint 100 ezerre emelése, a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettestől, Semjén Zsolttól próbáltuk megtudni. Levelünkre ugyan kaptunk választ, kérdéseinkre azonban nem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.