2023. február 25., szombat

LESZAKADÁSRA ÍTÉLVE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BÉKESI LÁSZLÓ
2023.02.24.



Ebben az írásban megpróbálom összefoglalni és bemutatni a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét, rövid távú kilátásait, valamint egy új gazdaságpolitika koncepcióját. (A tanulmányban bemutatott adatok és számszerű prognózisok esetében nagyrészt az MNB, KSH és GKI publikus adataira és számításaira támaszkodtam, azokat egészítettem ki és módosítottam saját számításaimmal és becsléseimmel.)


Két út áll előttünk, az egyik szakadékba vezet, a másik
járhatatlan, ezért új utat kell építenünk!


A magyar gazdaság és gazdaságpolitika 2022 tavaszára zsákutcába került. A növekedést hajszoló, a gazdaság egyensúlyi helyzetét másodlagosnak, sőt elhanyagolhatónak tekintő gazdaságpolitika az előző évtizedben – az ország számára kedvező világgazdasági és világpolitikai helyzetben – rövid távon működőképes volt. Az alacsony energiaárak és kamatok, a lényegében korlátlan és olcsó finanszírozási források, az EU elnéző, megengedő magatartása, amely nem szankcionálta a jogállamiság feltételeit, valamint az unió alapértékeit rendszeresen és tudatosan megsértő magyar gyakorlatot, lehetővé tette a magyar kormány számára, hogy súlyos konzekvenciák, jelentős rövid távú veszteségek nélkül folytassa a jövőt felélő, fenntarthatatlan gazdaságpolitikáját. Ebben az időszakban zavartalanul folyt a hatalmas károkat okozó rezsicsökkentés, a magánnyugdíjpénztárak államosítása, az egészségügyi és oktatási rendszer kizsigerelése, a rendszerszintű korrupció, az EU-transzferek pazarló felhasználása, a gazdasági-piaci folyamatokba való voluntarista, protekcionista, diszkriminatív beavatkozás. A kormány több mint tíz évig klasszikus prociklikus gazdaságpolitikát folytatott, és ezzel konjunkturális időszakban élte fel erőforrásait, vált eszköztelenné, így amikor bekövetkezik a recesszió, a stagnálás időszaka, nem képes anticiklikus gazdaságpolitika megvalósításával fékezni a visszaesést.

A 2022. tavaszi választásokat megelőző gigantikus költekezés súlyos makrogazdasági egyensúlyromláshoz vezetett, ami, kiegészülve az orosz–ukrán háború szerteágazó következményeivel, az energiaárak brutális növekedésével, valamint az EU-transzferek bizonytalanná válásával, fenntarthatatlanná tette az addig folytatott gazdaságpolitikát, lehetetlenné a felelőtlen ígéretek teljesítését...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.