2023. április 4., kedd

MÁR NEM HAGYNAK MARADÉKOT A GYEREKEK AZ ISKOLAI EBÉDBŐL ABAÚJKÉREN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2023.04.04.


Súlyosan érinti a legszegényebbeket az infláció, az abaújkéri Wesley János iskolában érzékelik, hogy a családok nem tudják megoldani a gyerekek megfelelő otthoni étkezését – írta riportjában a Le Monde. Orbán Trumpot támogató üzenete beavatkozás az amerikai belügyekbe a Bloomberg szerint. A Guardian a svéd külügyminiszert idézte, aki a múlt héten azt mondta: Magyarország – közelebbről ki nem fejtett sérelmekre hivatkozó – újabb ellenvetései nyomán már nem bízik, hanem csupán reménykedik abban, hogy országa júliusig csatlakozni tud a NATO-hoz. Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

Magyarországon a rekordmértékű áremelkedés súlyosan érinti a legszegényebbeket – írja a Le Monde különtudósítója az ország északkeleti részében található Abaújkérről szóló riportjában. A párizsi lap megjegyzi, hogy a februárban mért 25,8 százalékos éves infláció messze a legrosszabb adat volt az Európai Unióban.

Az Evangéliumi Testvérközösség abaújkéri Wesley János általános és szakiskola étkezdéjében ma már nem hagynak a diákok maradékot, mint korábban tették – mondja a vezető a francia újságírónak, és hozzáteszi: egyre több család igényli az ingyen ebédet. Szerinte ez annak az egyértelmű bizonyítéka, hogy a tanulók számára az infláció miatt egyszerűen megoldhatatlan a megfelelő otthoni étkezés.

A jótékonysági jelleggel működő intézmény mintegy háromszáz főről gondoskodik. Ezen a Budapesttől két órányi autóútra fekvő, félreeső településen, távol a világ zajától nem ismeretlen a nyomor, de Iványi Gábor lelkész alapítványának alkalmazottai arról számolnak be a Le Monde riporterének, hogy ezekben az időkben különösen nehéz helyzeteket élnek át.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök mélyen belegázolt az amerikai politikába, amikor támogató üzenetet küldött a New Yorkban épp ügyészi idézésre tartó Donald Trumpnak, aki ma arról kénytelen számot adni, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány során hallgatási pénzt fizetett egy korábbi pornósztárnak. Ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államokban vád alá helyeztek egy volt elnököt. Az „Önnel vagyunk” tartalmú Twitter-üzenettel Orbán kiemelte,hogy a republikánusok felé hajlik, és ezzel fagyos reagálást váltott ki a Biden-adminisztráció részéről – írja a Bloomberg amerikai üzleti hírügynökség, és megállapítja: Orbán üzenete merőben szokatlan beavatkozás egy külföldi kormányfő részéről az amerikai belügyekbe, különösen egy olyan EU- és NATO-tagország esetében, amelynek a vezetője rendszeresen visszautasítja, külföldi beavatkozásnak minősíti azokat a bírálatokat, amelyeket azért kap, mert igyekszik megszilárdítani a magyar társadalom fontos vonatkozásai fölött gyakorolt hatalmát.

A cikk emlékeztet arra, hogy Orbán volt az első olyan külföldi vezető, aki 2016-ban támogatta Trump megválasztását, tavaly pedig az amerikai konzervatívok konferenciáján 12 pontot tartalmazó receptet adott arra, miként lehet megkerülni a demokrácia korlátait az illiberális rezsim bevezetése érdekében. A Bloomberg arra is kitér, hogy az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatok újabb mélypontra süllyedését nem csupán az váltotta ki, hogy Orbán több mint egy évtizede küzd azért, hogy erősen kézben tartsa Magyarországot, hanem az is, hogy meghitt viszonyt ápol Kínával és Oroszországgal, azután is, hogy Moszkva tavaly megtámadta Ukrajnát. A Biden-kormány nem hívta meg Magyarországot a múlt heti demokrácia csúcstalálkozóra, valamint felmondta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló amerikai-magyar szerződést. Utóbbiról Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta tegnap amerikai üzletembereknek, hogy republikánus vezetők megígérték: ha jövőre elnyerik a Fehér Házat, vissza fogják állítani a szerződés érvényét.

Orbán Trumphoz intézett, nagy visszhangot kiváltó Twitter-üzenetéről beszámolva az AP amerikai hírügynökség a "populista" és a "szélsőjobboldali" jelzőt használja a magyar miniszterelnökre.

Törökország mellett Magyarországgal is foglalkozik a nemzetközi sajtó Finnország NATO-csatlakozása és Svédország további várakoztatása miatt. A londoni Guardian felidézi: Tobias Billström svéd külügyminiszter a múlt héten azt mondta, Magyarország – közelebbről ki nem fejtett sérelmekre hivatkozó – újabb ellenvetései nyomán már nem bízik, hanem csupán reménykedik abban, hogy országa a júliusban Vilniusban tartandó NATO-csúcsig csatlakozhat az atlanti szövetséghez.

A potsdami tartományi bíróság közlése szerint a vádlott súlyos egészségromlása miatt átmenetileg elnapolták a Horst Mahler ellen uszítás és holokauszttagadás miatt indított újabb büntető pert – számolt be a német Welt a dpa hírügynökségre hivatkozva. A most 87 éves jogász annak idején részt vett a Vörös Hadsereg Frakció megalapításában, de aztán a szélsőbalról a szélsőjobbra váltott. A mostanihoz hasonló bűncselekményekért már több évet ült. Ügyének magyar vonatkozású érdekessége, hogy 2017-ben Magyarországra szökött, ahol politikai menedékjogot kért, de azt nem kapta meg, hanem kiadták Németországnak.

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.