2023. május 25., csütörtök

„MÉG EGYSZER NE FÚJJÁK LE A GYEREKEKET ELŐBB, MINT ENGEM” - KÉT MAGYAR PEDAGÓGUS ÚTJA A KÖNNYGÁZIG

444.HU
Szerző: plankog
2023.05.25.


- Az elmúlt hetekben a státusztörvény, az oktatás állapota és a rendőri erőszak elleni tüntetéseken a diákok mellett több pedagógus is feltűnt az első sorokban.

- Egyikük a diáktüntetők lefújása után azt gondolta: oda fog állni a rendőrök és a gyerekek közé.

- Másikuk azt mondja, a mostani tüntetések csak kezdetnek jók.


- Simkó Edit és Pfeiffer Norbert mesélnek arról, hogyan jutottak el a tanteremtől a rendőrsorfalig.

Simkó Edit: Magányos tiltakozástól a rendőrsorfal előtti első sorig

A Lendvay utcában május 19-én este a Fidesz-székházat védő rendőrök előtt az első sorban tűnt fel Simkó Edit volt magyartanár. „Látszott, hogy a rendőrök sem örültek, hogy egy öregasszonyt kell taszigálni. Megkérdezték, jól vagyok-e, mondtam nekik, hogy lelkileg jobban, mint maguk” - idézi fel az estét. Amikor ezen a héten beszéltünk vele, azt mondta, a torka még most is kapar időnként a május 3-ai tüntetésen benyelt könnygáztól. Simkó Edit minden tüntetésen ott van.

Tavaly februárban még azzal került be a hírekbe, hogy ő volt az a pedagógus, aki saját iskolájában egyedüliként vállalta a polgári engedetlenséget. Videónkban akkor úgy fogalmazott:

„Az emberek sok pénzt adnak a kormánynak olyan feladatok ellátására, mint az oktatás és az egészségügy. Azt kell észrevenni, hogy a kormány ezeket a feladatokat nem látja el.” Arról beszélt, hogy a szülőknek nem az iskolákon, hanem a kormányon kellene számon kérni, hogy miért ilyen körülmények között tanítják a gyerekeket. Akkor azt mondta, felszabadító volt felvállalni a tiltakozást, ami egyébként szerinte minimális kötelessége egy magyar állampolgárnak.

Persze nem 2022-ben kezdett tiltakozni az oktatás állapota miatt. Azt mondja, már a Gyurcsány-kormány idejében is részt vett oktatási tüntetéseken, aztán a Tanítanék mozgalom indulásával, 2016-tól vált ez rendszeressé.

„Rengeteg értelmes szakember próbálta elmagyarázni a kormányzatnak, hogy amit csinálnak, az nem jó, de nem hitték el. A szakértelmet a káderpolitika váltotta fel”- mondja.

Simkó Edit olyan iskolában dolgozott, ahol sajátos nevelési igényű gyerekeket tanítanak. Megtiltották számukra a sztrájkolást, más iskolákban pedig láthatatlanná tették a törvények. Ezt olyan alapjogfosztásnak tartotta, ami után nem maradt más, mint a polgári engedetlenség. „Mentem be a munkahelyemre, gondolkoztam, hogy meddig lehet ezt csinálni? Elmondtam a főnökömnek, hogy holnaptól polgári engedetlenségbe kezdek” - emlékszik vissza. Innentől kezdve minden lépésre megtorlás volt a válasz, mondja. A választások után a belügyminisztérium alá rendelték az oktatást, aztán jöttek a fenyegetések.

„Pintér parancsuralmi rendszert kezdett megvalósítani, de az oktatás nem így működik. Az oktatás nem uniformisba öltöztetett emberek hadrendbe állítása, hanem különleges, egyéni, szabad lelkek nevelése és felemelése, akiket hagyni kell megtalálni a saját útjukat.”

Arra számított, hogy az idei tanév komoly sztrájkokkal fog indulni, de nem voltak ehhez elég határozott irányítók. A diákok által szervezett szeptember eleji, szerinte lenyűgözően profi tüntetés viszont lendületet adott a tiltakozó tanároknak is. És Simkó Edit szerint a szülők közül is sokan ekkor értették meg, milyen komoly a baj - de ezzel együtt sem álltak elegen az ügy mellé.

Ősszel a polgári engedetlenséget kezdő tanárok, így ő is, figyelmeztető leveleket kezdtek kapni. Ő maga épp a Hunyadi téri kamaszfesztiválon volt a gyerekekkel, amikor megjelent a tankerület szakmai vezetője, az ő helyettese és az iskolája vezetője, hogy átadják ezt a levelet. A levél fenyegető volt, a helyzetet közben mégis komikusnak érezte.

Amikor elkezdődött a tanárok kirúgása, Simkó Edit csodálkozott, hogy ez nem váltott ki sokkal nagyobb tiltakozást. „Olyanokat rúgtak ki, akiknek a hiányát pótolni sem tudják. A kormány megmagyarázza, hogy a diákokért teszik ezt, de valójában éppen őket károsítják.”

Őt magát nem rúgták ki - számára viszont az utolsó csepp a pohárban a pedagógusokat minősítő pontrendszer terve volt. Amit ráadásul azután dobtak be, hogy az oktatásért felelős belügyminiszter, Pintér Sándor maga vallotta be, hogy nem ért az oktatáshoz.

„Egy tudatlan ember teljes dilettantizmusa és gonoszsága tükröződik legújabb ötletéből. Milyen ostoba pontok. Milyen aljas pontok. A besúgást, a nemtelen versengést fogja generálni egy rakás éhbérért dolgoztatott rabszolga között, akik majd összevesznek a koncon” - írta a felmondásakor közölt Facebook-posztban idén januárban. „Ha ezt a rendszert tovább szolgálom, magamat árulom el, és mindazokat, akikkel kapcsolatba kerülök. Egy újabb áttét lennék egy rákbeteg szervezetben” - írta januárban.

Ezt ma sem gondolja máshogy. „Akkor jutottam el oda, hogy ha ebben benne maradok, már nem az vagyok, aki tanár akart lenni, aki szabad embereket akart nevelni. Tanárként az a dolgom, hogy megtanítsam a diákokat repülni, de hogy merre mennek, az már az ő dolgok. Levágott szárnyakkal viszont nem lehet megmutatni, hogyan kell repülni. Ha én nem teszek meg mindent a szabadságomért, akkor miért mondjam másnak, hogy te viszont tedd meg? Egy tanárnak példát kell mutatni.” - mondta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.