2023. augusztus 31., csütörtök

SZ. BÍRÓ ZOLTÁN: SZIJJÁRTÓNAK KUTYA KÖTELESSÉGE LENNE BERENDELNI AZ OROSZ NAGYKÖVETET

24.HU
Szerző: KOZÁK DÁNIEL
2023.08.29.


Nem fog vitába szállni a magyar külügyminisztérium az új orosz történelemtankönyvvel kapcsolatosan, mely szerint az 1956-os magyar forradalmat nyugati titkosszolgálatok szervezték, és fasiszta múltú fegyveresek ragadtak fegyvert, továbbá amely hibának könyvelte el, hogy a rendszerváltáskor kivonultak a szovjet csapatok Közép-Európából, így Magyarországról. Pedig hét éve még tiltakozott a tárca, amikor az orosz televízióban hasonló szellemben beszéltek az ‘56-os eseményekről.


– Ez nem egy tudóscsoport vagy néhány tankönyvíró pedagógus álláspontja, hanem egy bevallottan szuverén állami tankönyv, ami az orosz állam hivatalos történelemfelfogását képviseli, ezért szerintem a magyar külügynek kutya kötelessége lenne tiltakozni az 1956-os magyar forradalmat sértő, és a szovjet csapatok Kelet-Európából, így Magyarországról történő kivonásán sajnálkozó megjegyzések miatt. A külügyminiszternek minimum be kellene kéretnie az orosz nagykövetet, és elmondania neki, hogy Magyarország nem ért egyet a tankönyv történelemhamisításával, és kifejeznie, hogy sok magyar érzékenységét is sértik az ott leírtak – mondta Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő a 24.hu-nak.

A történész szerint nem tudni, hogy a tankönyv mennyire alakíthatja át az orosz közgondolkodást az ország múltjára vonatkozóan, de az nyilvánvaló, hogy ez a cél. Hosszú időn át több mint egy tucatnyi tankönyv közül választhattak az oroszországi tanárok, néhány éve már csak háromból, ám szeptembertől csak azt az egyetlen állami tankönyvsorozatot lehet használni, amelynek része a kifogásolt 11.-es történelemkönyv is.

– A média mellett most már az oktatásban is csak az jelenhet meg Oroszországban, amit az állam jónak gondol – jegyezte meg Sz. Bíró, aki szerint csak egy erős ellenerő maradt fenn, mégpedig az, hogy családi körben elmondják, nem egészen úgy történtek a dolgok, ahogy az a tankönyvben szerepel. – Ez persze némi bátorságot és műveltséget feltételez. Nyilván lesznek olyanok, akik képesek és el is merik mondani gyerekeiknek az igazságot, de látva a rezsim átalakulását és egyre represszívebbé válását, aligha lesznek sokan – vélekedett.

Szerinte a szóban forgó tankönyv egy évek óta tartó és egyre erősödő nyugatellenes retorika és politika folyománya, mely tragédiaként fogja fel a szovjet csapatok kivonását Magyarországról és a többi kelet-közép-európai országból. Valójában ez akkor racionális döntés volt, mert Gorbacsov és környezete felismerte, hogy jobb, ha Moszkva saját akaratából vonja ki a térség négy államából – az NDK-ból, Lengyelországból, Csehszlovákiából és Magyarországról – ott állomásozó csapatait, mintha erre konfrontáció nyomán kényszerülne. Ilyen szakértői elemzések és javaslatok már 1988-ban születtek a pártfőtitkár tanácsadói körében. – Cserébe a Nyugat is tett gesztusokat, jelentős anyagi segítséget nyújtott a Kelet-Németországból hazatelepülő katonák lakáshoz jutása érdekében. A hidegháború végén mintegy 300 ezer amerikai katona állomásozott Európában. 2014-ben, amikor az oroszok elfoglalták a Krímet, már csak hétezer – mutatott rá Sz. Bíró Zoltán, hogy a kivonulás korántsem volt egyoldalú...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.