2023. szeptember 11., hétfő

A BELÜGY SZERINT NEM VEZETHETNEK KÉT VÁRÓLISTÁT A KÓRHÁZAK, DE A BALOLDAL IDEJÉN EGYÉBKÉNT IS ROSSZABB VOLT A HELYZET

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZOPKÓ ZITA
2023.09.11.


Múlt hónapban cikksorozatot írtunk a kórházi várólistákról: többek között feltártuk, hogy milyen következményei lehetnek a hosszú várakozásnak, és mire számíthatnak a betegek, ha műtétre van szükségük az állami egészségügyben. Vadai Ágnes országgyűlési képviselő cikkünkre hivatkozva kérdezte Pintér Sándor belügyminisztert arról, tényleg léteznek-e titkos nyilvántartások, ahol akár hónapokat várhatnak a betegek, mielőtt felkerülnek a hivatalos várólistára. A miniszter nevében Rétvári Bence államtitkár reagált, aki a baloldalt emlegette, majd hosszan sorolta, mi mindent tett a Fidesz-kormány az elmúlt 12 évben a várólisták csökkentéséért.


A kórházi várólistákról szóló cikksorozatunkban személyes történeteken keresztül mutattuk be, hogy nincs egyszerű dolga annak, aki az állami egészségügyben várakozik valamilyen műtétre: a járvány óta nem ritka a több hónapos vagy akár éves várakozás sem. A tájékoztatás hiánya, a várólistára kerülést megelőző, titkos nyilvántartásban való sorakozás mind-mind megnehezíti a betegek életét, ráadásul a hivatalos lista sem minden esetben mutat valós képet a várakozókról. Mindezek miatt nem csoda, hogy aki teheti, alternatív utakat keres, például a magánegészségügyben végezteti el a műtétet, vagy több száz kilométert utazik, hogy ellátást kapjon.

A legnagyobb visszhangot a titkos várólistákról szóló cikkünk váltotta ki: ebben három, az ország különböző részein élő érintett számolt be nekünk arról, hogy a hivatalos várólistára kerülés előtt egy titkos nyilvántartásban sorakoztak, és nem is minden esetben kaptak tájékoztatást arról, hogy nem a hivatalos adatbázisban várnak. A titkos várólisták létezését egy neve elhallgatását kérő, egészségügyi területen dolgozó szakember is megerősítette az Átlátszónak. „Ezek ott vannak a fiókban, a valós számok. Szinte mindenkinek van egy másik várólistája, ahol jegyzik a betegeket, ez lehet egy kockás füzet, Excel-táblázat, vagy erre készített program, de az biztos, hogy nem mindig egyezik azzal, ami le van adva hivatalosan” – mondta.

Cikkünk megjelenése előtt kerestük az illetékeseket, azonban sem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), sem az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ), sem pedig az egészségügyért felelős Belügyminisztérium nem válaszolt a várólistákkal kapcsolatos kérdéseinkre.

2012 óta egyre jobb

Nem sokkal cikkünk megjelenése után, augusztus elején Vadai Ágnes, DK-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez. A képviselő részletesen idézte az Átlátszó cikkét, majd feltette a kérdést: „Valóban titkos nyilvántartásokban rejtegetik a betegeket a várólista helyett?”

Ő már nagyobb sikerrel járt, mint az Átlátszó: Pintér Sándor belügyminiszter nevében Rétvári Bence államtitkár válaszolt neki, méghozzá szokatlanul hosszan, összesen két oldalban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.