2023. szeptember 2., szombat

BARTUS LÁSZLÓ: NÉHÁNY KERESETLEN SZÓ A BEBÖRTÖNZÖTT ORBÁNRÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.09.01.


Tekintettel arra, hogy két évvel idősebb vagyok, mint Orbán, így én is éltem a szocializmus alatt. De nem emlékszem olyanra, amikor Orbánt „fiatal korában letartóztatták és börtönbe vetették az oroszok által támogatott rendőrök, amiért megpróbálta felszabadítani az országot.” Márpedig ezt állította Tucker Carlson bukott amerikai tévés személyiség, akit a Trump által elveszített választás elcsalásáról szóló hazugságai miatt kirúgtak a Fox News-tól, amely egy szélsőjobboldali propagandacsatorna, de Carlson már nekik is sok volt.

A bebörtönzés azt jelenti, hogy valakit elítélnek és hosszabb időre börtönbe csuknak. Ilyen eseményre, amikor Orbánt „oroszok által támogatott” rendőrök börtönbe vetettek, nem emlékszem. Még arra sem emlékszem, hogy az oroszoknak sok köze lett volna azokhoz a magyar rendőrökhöz, akik március 15-én és október 23-án a demokratikus ellenzék (a későbbi SZDSZ) tagjai ellen sok éven át felléptek, s akikhez Orbán már a rendszer legvégén csatlakozott. Orbánt legfeljebb bevitték egyszer, azt is számításból kiprovokálta, mert minden tét nélkül hepciáskodott velük.

De ez nem „bebörtönzés”. Akkor bebörtönzésnek nevezhetnénk azt is, amikor valakit ittas vezetés miatt egy-két órára előállítanak.

Arra sem emlékszem, hogy egy Orbán Viktor nevű fiatalember fel akarta volna szabadítani az országot. Ez az Orbán Viktor nevű fiatalember 1987-ben az ELTE jogi karán diplomázott, ahova a rendszer kritikusai be sem kerülhettek, de ha történetesen fel akarták volna ténylegesen „szabadítani” az országot, akkor még a diploma előtt kirúgtak volna őket (kivéve, ha ehelyett beállnak besúgónak). Pedig Tucker szerint ez a „bebörtönzés” hitelesíti, hogy Orbán ismeri az oroszokat, ezért ő a legautentikusabb személy az orosz-ukrán háború megítélésében.

Orbán egy felülről vezényelt hatalomváltásba kapcsolódott be, amikor annak már semmiféle veszélye nem volt. Hogy „megpróbálta felszabadítani” az országot, azt jelentette volna, hogy nekiment az oroszoknak, a megszálló szovjet hadseregnek. Carlson arra utalt, mintha Orbánt ezért bebörtönözték volna. Elég lett volna megnézni a Wikipedia szócikkét, amely szerint 1988-ban alakult meg a Fidesz, egy év múlva már a hatalmon levő kommunista párt szervezett ellenzéki kerekasztalt a hatalom békés átadására. Orbán pedig sokáig hitt kommunizmusban, KISZ-titkárként kezdte.

Orbán Nagy Imre újratemetésén hívta fel magára a figyelmet, amikor eljátszotta, mintha ő zavarná el a távozó orosz csapatokat. Még szerencse, hogy a pökhendi beszéde után nem fordultak vissza. Orbán Chuck Norrisnak „utcai harcosnak” nevezte magát, ami a legkevésbé sem illik rá. Nem volt ez igaz a rendszerváltás előtt sem, a rendszerváltás után sem. Egyszer szabadította rá az országra „utcai harcosokat” (inkább szélsőjobboldali csőcseléket) 2006-ban, de ő maga elmenekült az utcai harc elől, miután nagygyűlése résztvevőit odalökte a csőcselék és a rendőri oszlatás közepébe.

Eredetileg az „utcai harcos” szöveg arra vonatkozott, hogy ő „nem az elitből jött”. Ez is hazugság, mert Orbán a rendszerváltó politikai elit tagja volt, az establishment, az intézményes vezető réteg egyik vezető személyisége. Ezért hamis, ahogy Trumphoz próbálja hasonlítani magát, mintha ő is kívülről jött volna a politikába. De e tekintetben Orbán maga a „lecsapolandó mocsár”. Annyiban került kívülre a mainstream politikai életből, hogy felrúgta a demokratikus minimumot, szembefordult az alkotmányos demokratikus rendszerekkel, s egy fasiszta államot és önkényuralmat épít...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.