2023. november 21., kedd

ITT A CHATGPT-ŐRÜLET VÉGE?

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2023.11.21.


Sam Altman, az OpenAI nemrég kirúgott vezére szerint a ChatGPT mögött álló modellek további áttörés nélkül nem vezetnek el az általános mesterséges intelligenciához vagy a szuperintelligenciához. Az MTA múlt heti konferenciáján részt vevő filozófusok is amellett érveltek, hogy jelenlegi formájában az AI nem érhet fel az emberi gondolkodáshoz.



Óriási a felzúdulás az OpenAI háza táján: Sam Altman hétfőn átigazolt a Microsofthoz, miután az igazgatótanács kirúgta a legismertebb nagy nyelvi modellen alapuló chatbotot, a ChatGPT-t fejlesztő cég vezérigazgatói székéből. A bejelentés hírére több mint ötszáz alkalmazott írta alá azt a levelet, amelyben az OpenAI igazgatótanácsának lemondását követelik, különben otthagyják a céget, és követik Altmant a Microsofthoz.


A nagy zűrzavarban szinte teljesen elsikkadt az a beszéd, amit Altman néhány órával kirúgása előtt, a 2023 Hawking Fellowship Award díjátadóján adott elő, pedig amit mondott, az hatással lehet a mesterséges intelligencia fejlesztésének jövőbeli irányaira is.

„Szerintem újabb áttörésre van szükségünk. Még tovább tudjuk tolni a nagy nyelvi modellek határait, ezt is kell és ezt is fogjuk tenni. Tovább mászhatunk felfelé azon a hegyen, amin állunk, de a csúcsa még mindig elég messze van. De még ha elég messzire jutunk is, ebből talán néhány plusz dolog kisülhet, de nem hiszem, hogy valami olyasmi jönne ki belőle, amit én az általános mesterséges intelligencia szempontjából kulcsfontosságúnak gondolnék – mondta Altman. – Használjuk a szuperintelligencia szót. Ha nem tud új elméleteket alkotni a fizikában, akkor nem hiszem, hogy szuperintelligenciáról lehetne szó. Az ismert adatokon, az emberek viselkedésén és az emberi szövegek klónozásán alapuló tanítás szerintem nem fog minket oda eljuttatni. Szóval ott a kérdés, amin már régóta gondolkodnak a szakmában: mit kell összehoznunk egy nyelvi modellen kívül ahhoz, hogy egy rendszer újfajta fizikát alkothasson meg? Ez lesz a következő küldetésünk”.

Altman szavaira órákkal elhangzásuk után Budapesten reagált Barry Smith, a New York-i Állami Egyetem filozófiaprofesszora, a Why Machines Will Never Rule The World című, tavaly megjelent könyv szerzője. Smith múlt pénteken az MTA Tudományünnep keretében az MI: Robotikától a filozófiáig című nemzetközi tudományos konferencián azt mondta, hogy Altman gyakorlatilag beismerte: hiába fejlesztik még tovább a ChatGPT mögött álló nagy nyelvi modelleket, így nem lehet eljutni az általános mesterséges intelligenciához (artificial general intelligence, AGI), ami képes az összes olyan szellemi feladatot megoldani, amit az ember - és ezzel el is érkeztünk a ChatGPT-hype végéhez. (Arról nem tudni, hogy Altman meglehetősen szkeptikus beszédének volt-e köze a kirúgásához: a hivatalos indoklásban mindössze az áll, hogy vezérigazgatóként nem kommunikált elég nyíltan az igazgatótanáccsal, és így hátráltatta annak munkáját.)

Sztochasztikus papagáj

Smith szerint a világ összetett dinamikus rendszerekben működik, és megvannak a korlátai annak, hogy mennyire tudjuk előre jelezni viselkedésüket, hiszen ezek a rendszerek gyorsabban vagy lassabban, de állandóan változnak, és bizonyos mértékig kiszámíthatatlanok. Ilyen összetett rendszer az emberi agy és bármilyen organikus rendszer. Ezzel szemben a ChatGPT és a mögötte álló modellek zárt, mérnöki rendszerben működnek.

Bár vannak, akik azt állítják, hogy a ChatGPT mögött álló nagy nyelvi modellek már most elérték az AGI szintjét (köztük van Peter Norvig, a Stanford Institute for Human-Centered AI munkatársa), hiszen látszólag univerzális kapacitásuk van arra, hogy bármilyen témát feldolgozzanak, és látszólag emberi módon reagáljanak bármire. A filozófus Smith szerint azonban egyáltalán nem vagyunk még az általános mesterséges intelligencia közelében sem: a ChatGPT pedig gyakorlatilag egy sztochasztikus papagáj, ami a legnagyobb valószínűségek mentén jósolja meg a soron következő betűt és szót, ismétel és összekombinál dolgokat, de semmit nem tud, semmit nem ért meg és semmilyen értelemben nem nevezhető intelligensnek.

Smith szerint az algoritmus nem a való világhoz, hanem egy absztrakt szimulációhoz, az internethez kapcsolódik, ez az absztrakt világ pedig pontosan leírható nagy adatokkal úgy, ahogyan egy videojátékot is pontosan specifikál a hátterében futó szoftver. A ChatGPT így a filozófusprofesszor szerint ennek az absztrakt világnak a szakértője: szimbólumok sorozatát képes legenerálni, de ez egyáltalán nem egyenlő az emberi értelemben vett megértéssel.

Egy kósza járókelő is lehet olyan jó, mint a mesterséges intelligencia...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.