2024. február 4., vasárnap

HÍD AZ IPOLYON: MOST FORR ÖSSZE, AMIT TRIANON SZÉTSZAKÍTOTT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2024.02.01.


Újabb híd köti össze Szlovákiát és Magyarországot az Ipoly vidékén: ezúttal Őrhalom és Ipolyvarbó között készült el a régóta hiányzó átkelő. Különleges vidék ez, amely csapadékos teleken végeláthatatlan mocsárrá változik, és időnként a most újonnan épített út is víz alá fog kerülni. Az igazi meglepetés azonban a bozótosban érte a Válasz Online munkatársát: kollégánk régi hídromot talált, s a rom rendkívül izgalmas történetének is utánajárt. Talán sehol máshol nem maradt meg ilyen épen egy lápon átvezető töltésút maradványa, mint itt. A 19. századnak ez a jelentős közlekedési-műszaki emléke megérdemelné, hogy megmentsék, és láthatóvá tegyék.


Az ipolyvarbói templom szerény dombon áll, közvetlenül a folyó fölött, de a kilátás lenyűgöző. Legalábbis ilyenkor, a csapadékos tél közepén. Régi idők úti beszámolói elevenednek meg a szemünk előtt a végeláthatatlan magyar mocsárvilágról, ahol egykor csak sáros töltésutakon lehetett közlekedni a mindent elborító vizek között, és ahol a falvak mind a lapályból kiemelkedő dombokra épültek. Minden falut egy-egy templomtorony jelez a mocsár peremén, és ahonnan szétnézünk, mindjárt kettőt is látunk: egyet Őrhalomban, egyet a szomszédos Hugyagon, a harmadik, a varbói pedig a hátunk mögött áll. Harangja a delet kongatja.

Valaha ilyen vidék volt az Alföld, de még a Kisalföld és a Dunántúl jelentős része is, mielőtt a vízrendezés, a folyószabályozások és a lecsapolás száraz mezőgazdasági kultúrtájjá alakították volna. Az Ipoly mentén azonban ez az ősállapot a határ mindkét oldalán megmaradt, a szabályozatlan folyót széles ártér kíséri, amit patakok, erek, vízágak hálóznak be. A mocsárréteket a jobb években elönti a víz, és idén jobb év van, mert csapadékos a tél. Nemcsak a mélyebben fekvő medrek teltek meg újra, hanem a réteken is szélesen áll a víz. Most akkora, mintha hatalmas tó lenne, de persze sekély, alig egy-két ujjnyi. A jégből kiemelkedő fák, bokrok mutatják, hogy ugyanez a terület az év nagy részében vízmentes szokott lenni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.