2024. április 8., hétfő

„AZ ANYÁT VERTE UGYAN, DE A GYEREKEKKEL ARANYOS”

TELEX
Szerző: VINCZE BARBARA
2024.04.08.


A kormány szerint minden rendben működik Magyarországon családon belüli erőszak kezelésében, az áldozatvédelem is működik, akárcsak a bántalmazók felelősségre vonása. Ezért volt elég csupán aláírni az Isztambuli Egyezményt, ratifikálásra szerintük nem volt szükség. Nos, a civilek valóságképe nagyon messze áll ettől a narratívától, néhány pontban összeszedtük, pontosan miben.

Elsőként két beszédes adat: Magyarországon ma több mint 200 ezer nő él olyan olyan párkapcsolatban, amelyben fizikai és/vagy szexuális erőszak áldozatává teszi a partnere, a nők majdnem felét érinti élete során valamilyen testi és/vagy szexuális bántalmazás, és hetente átlagosan egy nő hal meg kapcsolati erőszak miatt az Európai Alapjogi Ügynökség felmérése szerint. Ehhez képest a rendőrségtől nemrég azt tudtuk meg, hogy rendőri eljárásban regisztrált kapcsolati erőszak bűncselekmény száma 2023-ban 192 volt az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika rendszere szerint. Ez a már lezárt eljárások számáról ad tájékoztatást. Tegyük fel, hogy még egyszer ennyi ügyben nyomoznak, akkor is 200 000 bántalmazásra jut kábé 400 körüli eljárás.

„Mondok egy példát:

ha valaki besétál a családsegítőbe azzal, hogy bántalmazza a férje, akkor országszerte az az általános reakció, hogy ha te nem változtatsz ezen a helyzeten, akkor kiemelik a gyerekedet a családból. Innentől fogva a nő nyilván titkolni fogja, hogy bántalmazzák”

– említ egy elterjedt elrettentő gyakorlatot. A tapasztalatok szerint a legtöbb családsegítő, ha cselekszik is ilyenkor, családterápiát, mediációt javasol. „Ezzel pedig az a baj, hogy bántalmazó kapcsolat esetén ez szigorúan tilos, a viszony alá-fölé rendeltsége miatt. Ezt mondja ki az Isztambuli Egyezmény is (az Isztambuli Egyezmény a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló átfogó nemzetközi egyezmény, célja az áldozatok védelme és az elkövetők büntetlenségének megszüntetése). Sajnos a bíróságok is előszeretettel kötelezik mediálásra a párokat.”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.