2016. október 9., vasárnap

TIPPEK A HOLLANDIAI LAKÁSKÉRDÉSHEZ

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.10.09.


Hollandiában lakást találni (pláne megfelelő áron és környéken) nagyon nem könnyű. Érdemes tehát elolvasni a Hollandokk tanácsait, mert elég érdekes rendszerről van szó.

„Legális szállásra, bejelentett lakcímre a következő öt módon tehetünk szert: ha lakást vásárolunk; ingatlanközvetítőtől; magánszemélytől bérelve; szociális lakást igényelve, amennyiben jogosultak vagyunk; és „antikraak” lehetőséget keresve.

A lakcímbejelentést csakis te intézheted, ne hidd el, ha valaki azt mondja, hogy bejelentett, nem lehetséges. A következő két módon lehet bejelentkezni egy lakcímre: személyesen a helyi önkormányzatra besétálva egy lakásbérleti szerződéssel; illetve online, a DigiD kóddal bejelentkezve a bérleti szerződést digitálisan elküldve/oldalra feltöltve.

Lakásvásárlást a bankodon keresztül tudsz intézni, de szigorúak a feltételek. Ideiglenes munkaszerződésre nem adnak hitelt, csak ha határozatlan idejű szerződésed, vast contract-od van. Természetesen a bevétel nagysága sem mindegy, ez alapján határozzák meg a havi törlesztőrészletet.

Az ingatlanközvetítőt alapesetben a havi bevétel nagysága érdekli, illetve, hogy milyen munkaszerződésünk van, mennyire stabil a helyzetünk. A havi bérleti díj 5-600 eurónál kezdődik és akár 1500-ig vagy feljebb is mehet rezsi nélkül. Persze nyilván több tényező játszik szerepet, például a lakás mérete, hogy bútorozott-e, milyen környéken van, stb.

Némely közvetítővel meg lehet egyezni munkaszerződés nélkül is, ha van elég pénzünk letenni a kauciót, esetleg előre további 2-3 havi lakbért. Az ingatlanközvetítő makelaar hollandul, ha a városod nevével ezt beírod a Google-be, lesz bőven találat, amiből válogathatsz. A regisztráció általában 20-25 euró körül mozog.

Magánszemélytől való bérlésre ismerősökön és hirdetéseken keresztül tehet szert. (...)

Szociális lakásra a helyi önkormányzatnál adhatunk be kérvényt online, szintén DigiD kódot használva. Azonban a várakozási idő az egy évet is meghaladhatja. Az igénylési feltételekről bővebben a linken olvashattok.

Jellemző az, hogy hetente két lakásra lehet jelentkezni. Ha ezt tényleg minden héten megteszed, azzal növeled az esélyeidet és rövidül a várakozási idő, hiszen egyre feljebb kerülsz a listán. A kiosztásnál, odaítélésnél a legfontosabb szempontjaik, hogy milyen régóta beregisztrált a jelentkező és mennyire aktívan jelentkezik a felajánlott lakásokra. Az ilyen lakások bérleti díja 350-550 között mozog, rezsi nélkül. (...)

Attól függetlenül, hogy kitől bérelsz, törvény szabályozza, hogy a jövedelmeddel arányosan maximum mennyiért bérelhetsz lakást. A felső határ az összbevételed harmada, ez vonatkozik a vásárolt lakás havi törlesztőrészletére is.

Végül, de nem utolsó sorban a legolcsóbb verzió az „antikraak”. A befoglalás ellen jött létre, ami például Angilában is nagy divat, hogy az üresen álló lakásokat önkényesen elfoglalják.

Ennek és persze a hajléktalanság visszaszorítására találták ki. Törvényben meghatározott, hogy ha egy adott ideig üresen áll egy lakás, ki kell adni olcsón: ez az ún „leegstandwet”.

Vannak különböző cégek, akiknek a profiljuk az, hogy ezeket kiadják. A bérleti díj 150-200 euró között van, rezsi nélkül. Azonban a bérleti szerződés, amit tőlük kapsz, csak ideiglenes és határozatlan időre szól, egy hónapos felmondási idővel.”

A teljes cikket sok hasznos tanáccsal
itt találjátok...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.