2017. június 26., hétfő

HELYEDRE, STUMPF! ÍGY HAMISÍTOTTA MEG A MACRON INTERJÚT AZ MTI ÉS A HETI VÁLASZ

ÁTLÁTSZÓ - DO TOHO BLOG
Szerző: Botos Botond
2017.06,26.


Helyedre magyar! Íme a csúcsszolidáris Macron címmel közölt két perces gyűlöletcikket a Heti Válasz. Az új francia elnök lejáratására készült anyag hiába ment nagyot a hívők táborában, az írás nem más, mint egy egyszerű hoax.

Interjút adott Emmanuel Macron, Franciaország új elnöke a múlt héten, amely a francia Le Figaro, a német Süddeutsche Zeitung, a belga Le Soir, a brit The Guardian,
az olasz Corriere Della Serra, a spanyol El Pais, a lengyel Gazeta Wiborcza és a svájci Le Temps napilapokban jelent meg, egy időben. A magyar emberek nagy részéhez az MTI összefoglalóján keresztül juthatott el a beszélgetés kivonatolt tartalma.

Talán megmagyarázható, hogy Sumpf András, a Heti Válasz főmunkatársa miért nem ellenőrizte le az eredeti anyagot. Sietett. Meleg volt. Elgurult a gyógyszer. Megbízott az MTI hírt átvevő és tálaló index.hu-s kolléga munkájában. Whatever. Az már nehezebben értem, miért nem tűnt fel Stumpfnak, hogy az átvett anyag nem az eredeti szöveg, hanem egy összefoglaló anyag. Üvölt a csekkolásért.

Nézzük a linkelt szöveget, amelyet Stumpf idézőjellel vett át, mintha egy szó szerinti Macron idézetet olvasnánk: “Továbbá fontos a szociális dömping visszaszorítása Franciaországban, ugyanis szerinte a Brexit is annak volt köszönhető, hogy a kelet-európai munkások elvették a brit állásokat.” (MTI-index.hu)

Ne menjünk el szó nélkül Stumpf következtetései mellet sem, íme: “Az európai szolidaritás tehát azt jelenti Franciaországból nézve, hogy EU-s állampolgárokkal nem vagyunk szolidárisak, még annyira sem, hogy a hosszú tárgyalások, megfelelések és lemondások árán elnyert, megszavazott, kodifikált munkavállalási jogukat természetesnek ismerjük el, a nem EU-s állampolgárokkal meg, akikkel szemben egyébként semmilyen kötelezettségünk nincs, nagyon szolidárisak vagyunk, őket be kell fogadni, át kell venni, segélyezni kell.” (hetivalasz.hu)

Most nézzük, mi áll a The Guardianban is megjelent anyagban, amely, jól láthatóan, egy bővebb összefoglaló, sok szó szerinti idézettel. Valószínűleg az MTI-s kolléga e szöveg alapján dolgozott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.