2017. szeptember 28., csütörtök

MERKEL PÁRTCSALÁDJA MEGÜZENTE ORBÁNNAK É KACZYNSKINAK: KÍVÜL TÁGASABB, HA NEM TARTJÁK BE A JOGÁLLAMOT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1  BLOG
Szerző: SZELESTEY
2017.09.28.


- A demokráciát tagadó államoktól meg kell válni az EU-ban - tette le a garast az Európai Néppárt frakcióvezetője

- A keleti tagok várhatóan szétszedik Macron Európa-vízióját, de ettől az elnök még a kétsebességes Európa mellett van

- A veszett fejsze nyele: Kovács Zoltán a kormány igazáról győzködi a Financial Timest

FAZ

A nem demokratikus államoknak nincs helyük az unióban és el kell hagyniuk az európai klubot. Ezt üzeni az európai konzervatívok strasbourgi frakcióvezetője a francia elnök beszédére reagálva. Weber azt tartja az egyik legfőbb szempontnak a Macron által vázolt európai reformterv alapján, hogy az EU mindenekelőtt értékközösség. A lapnak írt kommentárban a politikus kiemeli, hogy valamennyi tagnak el kell ismernie a jogállamot, ez a tagság alapfeltétele. Brüsszelt pedig a jövőben hatékonyabb eszközökhöz kell segíteni, hogy érvényesíteni tudja a vonatkozó normákat. Jelenleg ugyanis nagy fejtörést okoz, hogy egyes országokban csődött mondott a jogállam, az érintett kormányok bizonyíthatóan, jelentős mértékben és folyamatosan szegnek meg alapelveket. Ezért egyértelmű szabályokra van szükség. A szervezet csak akkor képes a megfelelő irányba tartani, ha mindenki az együttes elvek szerint él.

Weber abban is egyetért Macronnal, hogy az együttműködés nélkül sem az egyes országok, sem a kontinens nem jut sokra. Nem szuperállamra, hanem erős Európára van szükség, eleven nemzetállamokkal. Hozzátette, nem igaz az, hogy csak az a jó európai, aki több Európát akar. Meg kell osztani a jogköröket. Az EU sorsának meghatározásában lényeges szerephez kell juttatni az Európai Parlamentet. Azon kívül az emberek megnyugatására mielőbb legalább 10 ezer fegyerest kell kivezényelni a külső határokra. A földrészen kívül kell eldönteni, hogy ki léphet be, ugyanakkor fix és korlátozott kontinengesekben kell rögziteni, hogy hány menekült jöhet.

Bloomberg


A hírügynökség azt jósolja, hogy az ellenfelek egyenként fogják leszedni Macron minden jelentős javaslatát Európa jövője ügyében, mivel a beszéd összes fontos eleme erős ellenállásba ütközik. A francia elnök négy ponton hirdetett harcot, így az uniós bürokrácia, a német politikai elit, a lázadó kelet-európai államok, valamint az adóverseny legkeményebb részvevői ellen. Leginkább a volt szocialista országok szállnak majd szembe az elképzelésekkel. Ők a többi között amiatt aggódnak, hogy az európai hadsereg felállítása túl messzire megy, mert a NATO nem pártolja az ötletet és ezek az államok inkább az amerikai védelemre építenek. Szintén határozottan el fogják utasítani a közös menedékügyi hivatalt, és azt is, hogy EU-erők vegyék át a külső határok védelmét. A nacionalista magyar és lengyel kormány, amelyhez a jövő hónapban előreláthatólag csatlakozik az új cseh vezetés is, hallani sem akar olyan menekültpolitikáról, amely több migráns befogadására kényszerítheti őket, továbbá aggódnak a szuverenitásukért. Viszont értik majd, hogy Macron dicsérte a Bizottság erőfeszítéseit a jogállam fenntartására. Az elnök egyáltalán nem titkolta, hogy ellenez mindent, amit ezek az országok képviselnek.

A térség szereplői ellenzik a kötelező minimálbért és a társadalmi járulékok közelítését, főként ha azokat a francia indítványnak megfelelően az uniós támogatásokhoz kötnék. A lengyelek kapják a legnagyobb pénzeket az agráralapból és foggal-körömmel ragaszkodnak majd ezekhez a juttatásokhoz, illetve hallani sem akarnak a politikai feltételekről. Amit Macron kifejtett, az nagyjából és egészében a kétsebességes Európának felel meg, azaz a magországok gyorsabban integrálódnak, a periféria kétkedői pedig le- és kimaradnak. Az elemzés emlékeztet arra, hogy Juncker két hete éppen e modell ellen foglalt állást. A hírügynökség egyúttal kiemeli, hogy jobb lett volna, ha a politikus csupán néhány vitás területre összpontosít, vagy ha nem veri nagydobra, mit akar, hanem csendben győzködi az érdekelteket. Ahogy az már csak az unióban szokás. De lehet, hogy éppen azért választotta ezt az utat, mert tudja, mekkora ellenkezésbe ütközik, és fontosabb neki, hogy tisztázza, hol áll, mint az, hogy legyűrje a tiltakozást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.