2017. november 15., szerda

A CEU KAPCSÁN TÉT A SZABADSÁG, DE AZ EGYETEM MÁR A TÁVOZÁST FONTOLGATJA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.11.15.


- Ha az Európai Néppárt és Merkel komolyan gondolja az európai értékeket, akkor ezt meg kell mondania Orbánnak

- Elsősorban a pénz mozgatja a magyar kormányfőt, amikor beengedi az oroszokat

- Duda számára az a lengyel, aki az országért dolgozik, és szemében nem a származás a lényeg

BBC

A brit közszolgálati média félórás műsorban mutatta be, várhatóan mennyire vezet összecsapásokhoz a többi tagállammal, hogy a bírálók szerint Magyarország és Lengyelország kezd eltérni az unió közös értékeitől. A helyzetkép a CEU-val indít, annak rektora azt mondja, hogy a kormány túszul ejtette az egyetemet. Ennélfogva lassanként mérlegelik, hogy jobb meggyőződésük ellenére elhagyják Budapestet. Ignatieff hozzáteszi, ez botrány volna, mert emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy Európában bárhol távozásra kényszerítettek volna egy tanintézményt. Hogy az világszínvonalú iskolának miért kell reszketnie a túlélésért, annak okát az összeállítás szerint Orbán Viktor és az alapító, Soros György csatájában kell keresni. A rektor azonban úgy gondolja, hogy az adminisztratív kifogások csupán a ködösítést szolgálják, itt a szabadság forog kockán. A miniszterelnök már lényegesen korlátozta a sajtószabadságot és a bíróságok függetlenségét is.

A kormányfő újraválasztásra készül és a kampány úgy állítja be Sorost, mint a szálakat mozgató titokzatos figurát, aki külföldről igyekszik megrendíteni Magyarországot. A küzdelemben a migránsellenes retorika viszi a prímet. Kovács Zoltán szerint nyugodtan lehet mondani, hogy két éve menekültinvázió érte az országot. A szóvivő ezúttal is azt bizonygatta, hogy Orbán csupán segít megőrizni a keresztény európai örökséget, nem úgy, mint Merkel.

Az igazsághoz hozzátartozik hogy az ellenzék gyenge és megosztott, a gazdaság viszont erősen növekszik, ami nagyon lendít a kormány népszerűségén. Igaz, a gazdasági fejlődés nagyban az uniós alapoknak köszönhető. Kérdés azonban, miként reagál Brüsszel arra, hogy a magyarok és a lengyelek le akarják fölözni a tagság előnyeit, ám az a vád ellenük, hogy már nem tartják magukat a közös alapnormákhoz. Ignatieff úgy látja, hogy az EU-nak el kell döntenie: csupán gazdasági unió, vagy annál több: politikai szövetség, amely egy sor értékre épül. Kiemeli, hogy a harcot ez ügyben Magyarországon vívják meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.