2017. augusztus 3., csütörtök

A FIATALOK NEM SOK JÓRA SZÁMÍTHATNAK MAGYARORSZÁGON

INDEX.HU
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2017.08.03.


Néhány napja jelent meg egy alapos és több témára kiterjedő közvélemény-kutatás, amelyet az amerikai International Republican Institute (IRI) márciusban készített Magyarországon. 

Bár a kutatás nem a hazai pártpolitikáról szól, érdemes megjegyezni, hogy McCainnek elég határozott véleménye van Orbán Viktorról: 2014-ben neofasiszta diktátornak nevezte. Amikor a szenátor 2008-ban Barack Obamával mérkőzött az amerikai elnökségért, azt mondta a magyar kormányfő, hogy szerinte nagyobb esélye van nyerni a republikánusnak, mert ő "a szó legősibb értelmében vett nemzeti hős".

Lesújtó jövőkép

A március elején rögzített, de most megjelent kutatásban arra voltak kíváncsiak, hogy mit gondolnak a magyarok az ország belpolitikai és nemzetközi helyzetéről. Az IRI partnere az Ipszos volt, a felmérés ezer fő személyes megkérdezésével készült.

A kutatás legelső diagramja szerint a magyarok fele úgy látja, hogy általánosságban rossz irányba megy az ország, ezzel szemben 38 százalék véli úgy, hogy jó fele tartunk...

Még lesújtóbb a közvélekedés, ha arról kérdezik az embereket, hogy szerintük jó kilátásai vannak-e a mostani fiatal generációknak Magyarországon:
  • 26 százalék szerint igen,
  • 74 százalék szerint nem.
Nagyjából egyenlő arányban gondolkodnak arról az emberek, hogy jelenleg mire lenne szüksége Magyarországnak. 45 százalék szerint stabilitásra és kontinuitásra, azaz arra, hogy a jelenlegi kormány maradjon hatalmon, 50 százalék viszont változást akar. Utóbbiak közül 39 százalék leváltaná a kormányt, 23 százalék csak a Fideszen belül cserélné le a vezetést, és új arcokat hozna be. Viszonylag sokan (38 százalék) pedig alkotmányos, rendszerszintű változást szeretnének.

Ebben a kérdésben nagyon jelentős az eltérés a korosztályok között. A 18-29 évesek 27 százaléka megelégedne azzal, hogy egy jelenlegi ellenzéki párt kormányozzon, 45 százalék viszont komolyabb, rendszerszintű változást tart szükségesnek. A 60 évnél idősebbek között fordított az arány: 55 százalék csak a kormányt váltaná le, míg 28 százalék az egész rendszert...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.