2017. szeptember 10., vasárnap

MEG KELL BÜNTETNI AZT, AKI TÖRVÉNYEK FELETTINEK ÉRZI MAGÁT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZELÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.09.10.



- Magyarország csak ront Európa helyzetén a menekültválsággal kapcsoltban

- Aki a menekültkérdésben felmondja az összefogást, az nem számíthat a többiek szolidaritására anyagi ügyekben

- Európa csak együtt lehet erős.

A vezércikk úgy látja, hogy Magyarország csak ront az európai migrációs válságon. Nagy gond persze, hogy az EU miként telepítse át a befogadott menekülteket, de a helyzeten cseppet sem segít néhány közép-európai állam, ezen belül is főként a magyar kormány barátságtalan hozzáállása. Ami szégyen, hiszen 89-ben ez az ország járt az élen a határnyitásban. Úgy tűnik, Budapestet ma már nem az emberi jogi és humanitárius megfontolások vezérlik. Ám az Európai Bíróság eheti döntése a jelek szerint csak megkeményítette a magyar ellenkezést. Igaz, az egész program végrehajtása akadozik, de ezzel együtt Európa feladata, hogy keresse az emberbarát megoldást. Ebből, akárcsak a terhek megosztásából, minden tagállamnak ki kell vennie a részét, a nemzetközi jog és az európai értékek alapján, beleértve az idegengyűlölet elutasítását.
Persze a magyarok és szomszédjaik nincsenek egyedül, amikor távol akarják tartani az idegeneket. Trump botrányos példát mutatott a demagóg bevándorlási politikából. A populista és nacionalista pártok sok helyütt a maguk javára használják ki ezt a kérdést. Ám különösen szomorú látni, hogy néhány muzulmán menekült befogadását az európai törvények és értékek megszegésének állítják be olyan országok, amelyeket annak idején ünnepeltek a Vasfüggöny lebontásáért. A keményvonalas magyar Orbán Viktor odáig megy, hogy uniós pénzből akarja megerősíteni a határt. A bírósági ítélet legyen emlékeztető a térségben Magyarország és a hasonló államok számára, hogy nem szabadon választhatóak az emberi jogi elvek és a humanitárius megfontolások, amiket ezek a nemzetek egykor oly lelkesen átvettek.


A német igazságügyi miniszter is csatlakozott azokhoz, akik szerint meg kell vonni Magyarországtól az uniós támogatásokat, ha az Orbán-kormány továbbra is ellenállást tanúsít a menekültválságban. Maas úgy fogalmazott, hogy fokozni kell a nyomást azokra az államokra, amelyek úgy gondolják, hogy túltehetik magukat a jogon. Mert meg kell büntetni, ha valaki figyelmen kívül hagyja a törvényt. Így anyagi következményekkel is kell járnia, ha nem számít az Európai Bíróság határozata. És aki a menekültkérdésben felmondja az összefogást, az nem számíthat a többiek szolidaritására anyagi ügyekben. Mert búcsút mond az összes jogállami elvnek az, aki nem tartja tiszteletben a független bíróságok ítéletét. A jelentés magyarázatként hozzáteszi, hogy Orbán Viktor az Európai Bíróság döntése ellenére is ragaszkodik a bevándorlás korlátozásához, ám ezt a német igazságügyi tárca vezetője nem akarja annyiban hagyni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.