2017. szeptember 10., vasárnap

VAJON SZÉL BERNADETT FÉRJE TUDJA, HOGY MAGYARORSZÁGON NŐBŐL NEM LEHET MINISZTERELNÖK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.09.09. 


Hétfőn, az ATV-n jelentette be Szél Bernadett, hogy az LMP elnöksége őt javasolja a párt miniszterelnök-jelöltjének. Nem sokaknak tűnt fel, pedig amit a műsorvezető, Demcsák Zsuzsa csinált, igazol minden olyan feminista tételt, ami arról szól, hogy nem csak az általános, mindenki számára létező gátak állnak fent a nőnemű politikusokkal szemben, hanem egy csak nekik szóló elutasítás is: politikusi szerepük megkérdőjelezése, csak azért, mert nők.

A műsor kapcsán ebből a szempontból az verte a legtöbb hullámot, hogy Demcsák Zsuzsa kis szabadkozás után, hogy ezt a kérdést nem kéne feltenni (vajon ha nem kéne, akkor miért teszi?), feltette a kérdést: hát mit szól hozzá a férje, hogy miniszterelnök-jelölt lesz Szélből.

A kérdés minden szempontból hülyeség. Milyen választ vár rá a kérdező? Hogy nem örült neki a férjem, de majd megbírkózunk vele? Vagy egyenesen azt, hogy esetleg Szél kitereget valami jó kis családi szennyest? Egyáltalán, egy 6 éve frontpolitikusként dolgozó nőnél ez a kérdés miért merül fel? Vagy miért ennél a posztnál, ha már? Miért várja el bárki is, hogy a magánéletéről beszéljen egy ilyen döntés kapcsán?

És ugye a klasszikus probléma, amit Demcsák is megjegyez: hányszor hallottuk ezt férfitől megkérdezni? Pedig ha egyenrangúként fogjuk fel a férfiakat és a nőket, akkor bizony ugyanannyira jogos egy férfinál is megkérdezni, mit szól hozzá a felesége, hogy mondjuk kevésbé lesz jelen a közös életükben, ez mégsem hangzik el.

Persze ez a kérdés is lehetne jogos, ha például az újságírónak információja van arról, hogy a férfi, vagy női politikus családjában egy ilyen szerepvállalás gondot okoz, vagy nem tud emiatt majd
 a választóknak megfelelően teljesíteni. De Szél Bernadettnél ez fel se merült most...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.