2017. szeptember 10., vasárnap

KÜZD A FIDESZ A SZOCIÁLIS REZSIVEL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Marnitz István
2017.09.09.


Bár a kormány előkészítő anyaga is hiányolja az állami lakhatási támogatást, még a szegények rezsifizetési feltételein se sikerült enyhíteni.

„A lakásfenntartási támogatás és az adósságkezelési szolgáltatás kivezetése miatt jelenleg nincs olyan központilag szabályozott és finanszírozott ellátás, amely a lakhatáshoz kapcsolódó kiadások viseléséhez és az esetlegesen felhalmozott tartozások kiegyenlítéséhez nyújtana segítséget. A lakhatás biztonságának megőrzése kulcsfontosságú a szegénység és társadalmi kirekesztettség kockázatának kitett háztartások mélyszegénységbe süllyedésének megakadályozás érdekében. A szegénység és társadalmi kirekesztődés megelőzése céljából központi politika szükséges a lakossági közüzemi díjhátralékok felhalmozódásának megakadályozása, illetve a már kialakult tartozások rendezésének elősegítése érdekében.”

Idézetünk nem egy, a polgári életet szándékosan sötét színben feltüntető liberális "Soros-bérenc" szociológiai pamfletjéből származik. A megállapítás ma is letölthető az Orbán-kormány honlapjáról: júniusban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) bocsátotta társadalmi vitára szociális támogatási javaslataiban. Igaz, a borús megállapítások csak az egyik „hatásvizsgálati” lap végén kaptak helyet.

A csomag egyik központi eleme, hogy a „védendő energiafogyasztó” státust kiterjesztenék azokra a vagyontalan családokra, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 2,5-szörösét, azaz most 71 ezer 250 forintot. Ez a besorolás nem jelent kisebb rezsit, de több más kedvezményre, így részletfizetésre, előre fizetős mérőre és további 30 napos szolgáltatói türelemre jogosít. Jelenleg az időskorúak és aktívak ellátásában, települési lakhatási támogatásban, gyerekvédelmi támogatásokban részesülők, a Nemzeti Eszközkezelőnél lakásbérleti jogviszonyban lévők, illetve a fogyatékkal élők tartozhatnak e körbe. A hatásvizsgálati lap azzal nyugtat meg, hogy a jogosultaknak 
feltehetőleg csak egy része igényel majd ilyen hatósági bizonyítványt. Jelenleg 38,3 ezer áram-, és 14 ezer gázfogyasztó tartozik a védendők körébe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.