2018. szeptember 14., péntek

EMBERCSEMPÉSZEK KARJAIBA TASZÍTJÁK A MENEDÉKKÉRŐKET A HATÁRRA HÚZOTT KERÍTÉSEK

ÁTLÁTSZÓ / OCCRP
Szerző: OCCRP
2018.09.13.


Az Európai Unió délkeleti tagországai lezárták a határaikat, így a Balkánon át érkező bevándorlók és menekültek számára az egyetlen lehetőséget az illegális embercsempész-hálózatok jelentik. A bevándorlók és menekültek arra kényszerülnek, hogy több ezer eurót fizessenek a csempészeknek – ám végül a határokon kívül rekednek, nincstelenekké válnak, és bűnözőkként bánnak velük.

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) szerint a Balkánon át az unió tagországaiba irányuló illegális határátlépések száma 2015 és 2017 között csökkent. Ám a menekültek száma a Balkánon egyre nő: 2018 tavaszán tizenegyezer szabálytalan belépést regisztráltak Albániában, Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban, ami a 2017-es tavaszi időszakban mért szám négyszerese.

Salma szüleivel és két fiatalabb testvérével együtt 2015-ben hagyta el Afganisztánt, amikor számos balkáni ország törvényes átjárást biztosított az Európai Unióba.

Mire a család elérte az uniós határt, Magyarország, Szlovénia, Ausztria, Bulgária és Macedónia kerítést húzott a határra, más országokban pedig egyre szigorúbb menekültügyi politikát vezettek be.

Kilátástalanságukban a bevándorlók és menekültek több ezer eurót fizetnek embercsempészeknek a veszélyes utazásért. Az Europol becslése szerint az európai embercsempész-hálózatok évente öt-hat milliárd dollárt (kb. ezernégyszáz-ezerhétszáz milliárd forintot) keresnek.

Miután a tálibok és az Iszlám Állam is megfenyegette őket, Salma családja több mint harmincezer dollárt (kb. nyolc és fél millió forintot) fizetett a csempészeknek, hogy eljuttassák őket Ausztriába. Két évvel később az öttagú család egy kollégiumi szobához hasonló szálláson él a bosznia-hercegovinai Salakovac településen található menekülttáborban.

Salma 23 éves, közgazdász diplomája van, és tört angolsággal meséli el családja borzalmas utazását.

“A tálibok azt mondták: elraboljuk a fiát és a lányát” tolmácsolja Salma az apja szavait. A férfi 27 évig dolgozott az afgán kormányban, és birtoka, pénze, valamint felismerhetően síita neve volt. “Ezért nem kedvelnek minket” mondja Salma.

“Először Nimruzba mentünk, Nimruz után Iránba, Iránból Törökországba, Törökország után pedig Bulgáriába,” sorolja Salma a tartományok és országok nevét, amelyeken a családjával átkeltek. Az egész utat gyalogosan tették meg.

Törökországból Bulgáriába menet Salma és családja tizenkét hegyen kelt át, miközben alig volt ivóvizük. Két-három óránként az aktuális embercsempész ott hagyta őket, és azt mondta nekik, hogy várjanak, amíg értük jön egy másik csempész. “Olyan volt, mint egy lánc” mondja Salma.

Végül eljutottak Szerbiába, ahol egy évet és nyolc hónapot töltöttek arra várva, hogy az ő nevüket olvassák fel arról a nem hivatalos listáról, amelyet a bevándorlók képviselői hoztak létre még 2016-ban, és amelyet később a szerb hatóságok kezeltek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.