2018. november 10., szombat

NEM TUDJÁK ELENGEDNI A GYEPLŐT A CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK KIÖREGEDŐ VEZETŐI

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2018.10.08.


A magyar kisvállalkozások elsöprő többségét családi vállalkozások adják, mégis alig tudunk valamit a működésükről, a kihívásaikról és az őket működtető emberekről. A kilencvenes években indult családi vállalkozások tömegei néznek szembe mostanában az utódlás kérdésével, azonban egy, a Tárki Társadalmi Riportjában frissen megjelent kutatás szerint nem az utód kiválasztása, hanem a cégvezetés elengedése a legnehezebb a leköszönő főnököknek. Közben azok a családi vállalkozások lehetnek sikeresebbek, amelyek a családtagok mellett vagy helyett képesek külső szakembereket is bevonni az operatív munkába.

A családi vállalkozások a magyar gazdaság működésének alappillérei: az összes magyar vállalkozás 83 százalékát alkothatják. A jelentőségük ellenére viszont viszonylag keveset tudtunk eddig ezeknek a vállalkozásoknak a működéséről.

Ezen próbáltak segíteni a “Családi vállalkozások Magyarországon” című, a Tárki legfrissebb, 2018-as Társadalmi Riport kötetében megjelent tanulmány szerzői. Weiszt Attila és Drótos György kérdőíves kutatással térképezte fel a hazai családi vállalkozások működését 2017 szeptembere és 2018 februárja között. Ennek a kutatásnak az eredményeit ismertetjük most részletesebben.

Családi vállalkozásnak már azokat a vállalkozásokat is nevezhetjük, ahol a cég legalább 50 százalékos családi tulajdonban van, de ezen belül az igazi családi vállalkozásoknál
- legalább két családtag dolgozik a cégben,
- akik lehetőleg legalább két különböző generációhoz tartoznak,
- a vállalkozás működtetői pedig a családon belül szeretnék megtalálni utódaikat

A családi vállalkozások nagy része, 91 százaléka kisvállalkozás, az ennél nagyobb cégekre: közép- és nagyvállalatokra már nem annyira jellemző a családi tulajdon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.